Binnenland

Tweederde van het zorgpersoneel wil geen coronavaccin of twijfelt nog

08-12-2020 13:51

Foto via Dimitri Houtteman

Uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 blijkt dat de vaccinatiebereidheid onder het zorgpersoneel een stuk lager ligt dan bij de rest van Nederland.

Van de 3300 ondervraagde personen liet 33% weten geen coronavaccin te willen. Nog een derde gaf aan in dubio te zijn hierover. Vooral in verpleeghuizen en bij de thuiszorg is de vaccinatiebereidheid onder het personeel opvallend lager.

Veel zorgmedewerkers geven aan vragen te hebben over de mogelijke effecten van een vaccin op de lange termijn. Daarnaast zijn er zorgen over de productiesnelheid en het gebrek aan deskundige informatie.

Hiermee zijn de nachtzusters en ambulancebroeders een stuk terughoudender dan de gemiddelde Nederlander. Twee weken geleden gaf de helft van het land nog aan graag vooraan te staan tijdens het vaccineren.

De voorzichtige houding van het zorgpersoneel is een probleem voor de regering. Het kabinet wil namelijk dat het zorgpersoneel, samen met de zwakkeren en ouderen, als eerste in aanmerking komen voor een prik.

Stella Salden, voorzitter van NU’91, roept de overheid dan ook op om zoveel mogelijk neutrale informatie over het vaccin naar buiten te brengen. Verder moet de coronaprik volgens haar niet verplicht worden:

“Een verplichting is in strijd met artikel 11 van de Grondwet en daarom niet haalbaar. We zijn niet tegen het vaccin, maar wel tegen een verplichting.”

Naar verwachting worden volgende maand de eerste coronavaccins uitgedeeld in Nederland.