Politiek

NPO zendt documentaire uit over ‘toekomstig premier’ Sigrid Kaag (#teamkaag)

09-12-2020 17:40

Kaag. Sigrid Kaag (foto D66)

Om te vieren dat Nederland volgend jaar eindelijk een vrouwelijke premier krijgt pakt de NPO binnenkort uit met de documentaire: Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof. De reportage van documentairemaker Shuchen Tan laat de titanenstrijd zien die premier Kaag (#teamkaag) heeft gevoerd vanwege haar achterstandspositie in Nederland.

Kaag gaf onlangs op Instagram nog een persoonlijk inkijkje in haar moeilijke jeugd. Zo werd zij als jonge vrouw door het patriarchaat gedwongen om een keuze te maken tussen de universiteiten van Oxford, Cambridge en Exeter. Vooral het gebrek aan vrouwelijke steun die Kaag bij deze beslissing ontving heeft haar voor het leven getekend.

De docu laat vooral het gevecht zien dat Kaag als simpele oud-topdiplomaat van de Verenigde Naties in Nederland moest voeren. De kijker maakt van dicht bij mee hoe ze verandert van diplomaat in pak naar een politicus met voorbedachte campagneschoenen van een ander. Vooral voor regisseur Shuchen was dit een verrassende, doch welkome transformatie:

“Haar besluit om op te gaan voor het lijsttrekkerschap van haar partij was een onverwachte, spannende wending in het verhaal. Daardoor konden we haar transformatie van diplomaat naar minister en uiteindelijk lijsttrekker met alle hoogte- en dieptepunten van dichtbij vastleggen.”

We kunnen niet wachten!

De uitzending Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof is op 3 januari te zien, direct na Nieuwsuur.