Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jaap van Dissel

10-12-2020 09:31

Meneer Van Dissel,

”Het RIVM heeft ook een grove berekening gemaakt van de gevolgen van de heropening van de horeca en culturele instellingen. Op langere termijn zou dat leiden tot zo’n 800 ziekenhuisopnames en 140 mensen extra op de IC. Met het oog daarop adviseerde het Outbreak Management Team volgens Van Dissel om de coronaregels niet te versoepelen, en het kabinet nam dat over.”

Het stond op de website van de staatsomroep NOS.

Laten we, for argument’s sake, eens aannemen dat de staatsomroep geen fake-news verspreidt.

Dan wordt de horeca- en cultuursector dus de nek omgedraaid om op langere termijn (!) 800 ziekenhuisopnames en 140 opnames op de intensive care te voorkomen.

Dat lijkt mij weinig.

Want ze komen niet alle 800 tegelijkertijd in het ziekenhuis en ook niet alle 140 tegelijkertijd op de intensive care, maar blijkbaar verspreid over een langere periode.

WonenWonen

Dus dat moet, nu we al zo’n negen maanden weten dat er teveel IC-bedden zijn wegbezuinigd en er dus capaciteit is bijgekomen (note to self: even checken of Hugo de Jonge dit wél geregeld heeft, JD.), op te vangen zijn.

Mij lijken 140 over een langere termijn verspreide extra intensive care-opnamen een aanvaardbare prijs voor het redden van de horeca en de culturele sector.

Zeker omdat niet iedereen die in het ziekenhuis of op de intensive care terecht komt overlijdt.

Zeker omdat patiënten in de tweede golf veel korter op de intensive care liggen dan in de eerste golf.

Zeker omdat ze daardoor minder ‘vervolgschade’ oplopen dan in de eerste golf.

Zeker omdat niemand verplicht is horecapanden en culturele instellingen te bezoeken.

Je hóeft als je tot de kwestbare groepen behoort niet het (blijkbaar geringe) risico op te zoeken.

Kortom: die hele voortdurende sluiting van horeca en culturele sector is niet uit noodzaak geboren, maar omdat die sectoren blijkbaar in het kabinet worden ‘vertegenwoordigd’ door ministers en staatssecretarissen die geen deuk in een pakje boter weten te slaan.

Even checken.

Horeca: CDA-staatssecretaris Mona ‘het lek’ Keijzer.

Culturele sector: D66-minister Ingrid ‘Eh, eh, eh’ van Engelshoven.

Tja.

Kerst 2020Kerst 2020

Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

En ik zal u nog iets vertellen.

Zo’n twee weken na Kerstmis begint óndanks de sluiting van horeca en culturele sector de dérde golf.

Uit een onderzoek van JD Research uit Eesterga onder 3731 deelnemers blijkt dat slechts 26,5 procent van de Nederlanders zich aan het kabinetsadvies ‘niet meer dan drie gasten aan de kerstdis’ gaat houden.

Zó sterk is de overredingskracht van Mark Rutte en Hugo de Jonge op de Nederlandse bevolking blijkbaar nog… Als zij het niet regelen, doen ‘wij’ het zelf wel.

Als ik u was, adviseerde ik die weggooiers om de horeca en culturele sector per direct -met handhaving van coronaregels- open te gooien.

Dat zou een hoop ellende voorkomen.

Groet,

JanD

PS. Je zou maar zo hard werken als u en nú al weten dat je in de parlementaire enquete voor de bus wordt gegooid door Rutte en De Jonge. Ter verzachting: cadeautje!

 

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)