Binnenland

Deze vakantielanden komt u straks zonder coronavaccin niet meer in

10-12-2020 18:42

Foto van Ashin D'Silva

Nu massale vaccinatie tegen het coronavirus dichterbij komt wordt ook duidelijk wat dit betekent voor mensen die hier niet aan mee willen doen. Zo liet de Australische vliegmaatschappij Qantas eerder al weten binnenkort enkel nog gevaccineerde passagiers toe te laten. Uit een rondgang van de Telegraaf blijkt dat veel landen, vooral in het verre oosten, het met dit beleid eens zijn.

Onder andere Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, China en Taiwan zijn bezig met het opzetten van eenzelfde soort toelatingsvoorwaarde. Ook in Europa probeert men hier afspraken over te maken, al is van overeenstemming voorlopig nog geen sprake, volgens Frank Oostdam van reiskoepel ANVR:

“Ook wij horen dat een eventuele vaccinatieplicht in de voorbereiding op het zomerseizoen 2021 een actuele optie is voor regeringen. Dat zou betekenen dat reizigers moeten kunnen aantonen dat ze immuun of niet besmet zijn. De reissector is voor massale sneltesten voor en na de vliegreis. Dan kun je goed infectierisico’s uitsluiten”

Volgens Oostdam wordt er momenteel gewerkt aan een app die meteen laat zien of je gevaccineerd bent of niet. Uit een onderzoek onder 1250 Nederlandse luchtreizigers in opdracht van Vliegtickets.nl blijkt dat 66% bereid is zich te laten inenten tegen het coronavaccin. 18% twijfelt hierover en 13% wil absoluut geen prik.

In Nederland zal een eventueel vaccin niet verplicht worden aldus het Ministerie van Volksgezondheid. De KLM weet het nog niet en noemt de discussie hierover voorbarig.

Good Morning America over het plan van Qantas: