Buitenland

Nieuwe wetgeving moet radicale islam in Frankrijk stoppen

10-12-2020 12:55

Een toren gemaakt van mensen. Foto van Pierre Herman

De Franse regering komt met nieuwe wetgeving om islamistisch terrorisme in het land tegen te gaan. President Emmanuel Macron richt zijn pijlen vooral op radicalisering op scholen, het internet en in de moskee.

Zo zijn gebedshuizen voortaan verplicht schriftelijk erkennen dat ze zich aan de Franse wet houden. Ook moeten zij hun buitenlandse financiers bekendmaken. Het verspreiden van privégegevens wordt strafbaar en privéonderwijs voor hele jonge kinderen wordt afgeschaft.

“We treden niet op tegen de islam of tegen moslims. We richten ons op fanatici, op extremisten die hun religieuze wetten willen opleggen’’

Aldus premier Jean Castex. De afgelopen jaren werden er in Frankrijk honderden mensen vermoord door radicaal-islamitische terreur. De recente onthoofding van geschiedenisleraar Samuel Paty is daar nog het schokkendste voorbeeld van. Hij kreeg deze clandestiene doodstraf opgelegd omdat hij een cartoon van Mohammed had laten zien tijdens een les maatschappijleer over vrijheid van meningsuiting.

Ook het feit dat de moordenaar van Paty met alle egards werd begraven in Rusland en door de plaatselijke media werd gekoesterd doet de Fransen pijn.

VVD-Europarlementariër Malik Azmani ziet graag meer Europese samenwerking tegen de radicale islam. Vooral de financiering vanuit de Golfstaten is hem hierbij een doorn in het oog. Azmani vindt dat Europeanen sowieso niet naïef moeten zijn over de gevaren van de radicale islam. Zo zegt hij tegen Goedemorgen Nederland:

“De invloeden van buitenaf zijn groot en moskeebesturen in Nederland zijn vooral gebaseerd op de eerste generatie, waar mijn vader er één van is. Zij zijn niet opgewassen tegen de grote invloeden en machten die een heel andere agenda met zich meebrengen.

Dat moeten we willen bestrijden. Niet alleen in het belang van onze vrije samenlevingen, maar ook voor de moslims in Nederland die hier niets mee hebben.”

Kijk hieronder het hele item van Goedemorgen Nederland: