Politiek

Sigrid Kaag reageert op beschuldigingen seksuele intimidatie in D66-partijkringen

10-12-2020 11:10

Screenshot WNL

Met updates – Sigrid Kaag laat onderzoek verrichten naar een Metoo-affaire binnen D66. Binnen de partij gaat een anoniem bericht rond over intimidatie. Daarin worden verwijten gemaakt aan het adres van de topadviseur van Kaag, Frans van Drimmelen. Volgens de anonieme klokkenluidster zou Kaag zelf op de hoogte zijn geweest van de affaire.

Citaat:

“Het meest schokkende verhaal rondom Frans is dat hij de oud-directeur van het landelijk bureau van D66, dusdanig zwaar heeft geïntimideerd, dat hier een officiële melding in de partij van is gemaakt en dat de politie erbij betrokken moest worden. Frans hield haar vast in een kamer op het landelijk bureau toen deze vrouw aangaf niet meer verder te willen met hem. Frans stalkte haar. Hij kon geen afwijzing accepteren. Ze was bang en waande zich niet meer veilig. Toen Frans haar niet wilde laten gaan is er gebeld met Alexander Pechtold, waarop hij Frans en zijn compagnon vermanend heeft toegesproken. Frans gaf niet in. Er is een melding gedaan in de partij en in de politie systemen, is bekend dat er sprake is geweest van een dreigende situatie. Wie hier melding van heeft gedaan is onbekend. Maar het is ronduit absurd dat hij niet geroyeerd is.

Frans is een belangrijk adviseur van de nieuwe partijleider Sigrid Kaag. Zij is uiteraard op de hoogte van zijn onacceptabele gedrag jegens vrouwen in de partij. Immers, mensen hebben een spreekverbod dus het kan haar niet raken. Dat uitgerekend zij, zulke mannen om zich heen verzamelt, maakt mij hopeloos.”

Update 16.54 uur – Sigrid Kaag was al maanden op de hoogte

Mind you, Kaag trad in september aan als lijsttrekker/partijleider. RTL-verslaggever Floor Bremer:

Update 16.39 uur – Topadviseur van Sigrid Kaag zag eerder op de dag Metoo-onderzoek met vertrouwen tegemoet. Draagt nu taken over aan collega’s.

Het bericht van Kaag:

Reactie van Sigrid Kaag over het anonieme bericht over intimidatie binnen onze partij

“Gisteravond bereikte mij een anoniem bericht van een vrouw over intimidatie binnen onze partij. Ik ben enorm geschrokken van dit bericht. Ik leid een partij waar we respectvol met elkaar omgaan en die voor iedereen een veilige werkomgeving en politieke vereniging moet zijn. Daarom hecht ik eraan dat dit zo snel mogelijk grondig wordt onderzocht. Het feit dat dit jaren geleden zou hebben gespeeld, doet daar voor mij niets aan af.

Ik heb het Landelijk Bestuur gevraagd een extern en onafhankelijk onderzoek in te stellen. Zodat in een voor alle betrokkenen zorgvuldig proces tot de bodem kan worden uitgezocht wat hier is gebeurd. Ik begrijp dat de schrijfster haar verhaal nu anoniem heeft gedaan, maar ik hoop dat ze ook bereid is dat te doen in de vertrouwde omgeving van dit externe en onafhankelijke onderzoek. Die oproep doe ik niet alleen aan haar, maar aan eenieder die het betreft en die daartoe bereid is. In mijn partij is er geen enkele ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer daar sprake van zou zijn, past maar een weg: stevig ingrijpen.”

Instant update – GeenStijl claimt dat het gaat om Frans van Drimmelen, campagneleider van #TeamKaag