Binnenland

Boeren gooien distributiecentrum Jumbo plat vanwege lage inkoopprijzen

11-12-2020 15:07

Foto via Martijn Baudoin

Boeren hebben vrijdag gedemonstreerd bij het distributiecentrum van supermarkt Jumbo in Veghel. Met trekkers en borden sloten de boze agrariërs alle ingangen van het bedrijvenpand af. Eerder op de dag werd ook al een distributiecentrum van de grootgrutter geblokkeerd in Woerden.

Wie er precies achter de protestactie zit kan de politie momenteel nog niet zeggen. Uit de spandoeken van de demonstranten blijkt dat ze vooral boos zijn op de lage prijs die Jumbo voor hun producten betaalt. De politie zegt met de demonstranten in gesprek te zijn:

“Ze mogen hier even staan om hun punt te maken, maar op een gegeven moment moeten ze wel weg.”

Donderdag liep een ultimatum af van Farmers Defence Force. De boerenorganisatie eist dat supermarkten voortaan 3% van hun omzet afstaan aan de boerencoöperatie Farmer Friendly.

Het supermarktconcern Jumbo behaalde in de eerste helft van dit jaar 14% meer omzet vanwege de hamsterwoede onder de bevolking. Volgens financieel directeur Ton van Veen zegt dit echter weinig over de winst die ‘duidelijk minder’ is gestegen vanwege de coronamaatregelen. Hoeveel minder wil Van Veen echter niet zeggen.

In mei van dit jaar ontsloeg Jumbo nog 300 werknemers op het hoofdkantoor omdat deze teveel was uitgedijd dankzij alle overnames. Het personeel van de Jumbo voelt zich tegelijkertijd ondergewaardeerd. Zij eisen structureel 5% meer loon omdat supermarktmedewerkers elke dag in de ‘vuurlinie’ staan in het gevecht tegen het coronavirus. Zo stond er in een gezamenlijk brandbrief onder meer te lezen:

“Jullie boeken miljoenen winst, maar willen onze toeslagen afpakken en ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven. Terwijl jullie veilig vanuit huis werken en wij elke dag in de supermarkt de kastanjes uit het vuur halen.”

Inmiddels dreigen de vakbonden steeds vaker met acties. Wellicht verstandig om dan eens met de boeren te gaan praten, die weten wel hoe ze de aandacht van het volk moeten trekken.