Binnenland

Overheidsdenktank WRR: Nederland moet accepteren dat migrantenstroom nooit stopt

14-12-2020 13:14

Foto via Marty Sakin

Nederland is een migratieland en hoe sneller de bevolking dat accepteert hoe beter. Dat is de boodschap van een rapport dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) maandag presenteert. Nederland moet volgens de WRR dan ook structureel beleid ontwikkelen om migranten sneller onderdeel te maken van de Nederlandse samenleving.

Volgens de raad gaat het hierbij niet alleen om de integratie van asielmigranten, maar ook om die van arbeidsmigranten die tijdelijk in Nederland wonen. Samenleven kan volgens de WRR anders door het gevolg van veranderende bevolkingssamenstellingen onder druk komen te staan:

“Nederland worstelt al decennia met het feit dat het een immigratiesamenleving heeft. Er is lang gedacht: dit is een tijdelijk fenomeen dat te maken heeft met de dekolonisatie van de Nederlandse Antillen en Suriname. De arbeidsmigratie in de jaren zeventig en tachtig en de komst van wat groepen asielzoekers werd ook als tijdelijk gezien. Maar het beeld dat migratie zou ophouden moeten we echt bijstellen. Het is een permanent onderdeel van onze samenleving geworden.”

Aldus WRR-lid Mark Bovens in het NRC Handelsblad. Vooral gemeenten zouden meer ruimte moeten krijgen om zelfstandig beleid aan te passen op de lokale omstandigheden. Verder adviseert het WRR om ontvangstcentra op te zetten zoals ze die ook in Canada en Denemarken hebben. Hier kunnen nieuwkomers dan terecht met al hun vragen over huisvesting, scholing, taal, verenigingsleven en zorg.

Het rapport benadrukt dat migranten de reden zijn dat de Nederlandse bevolking nog groeit. Wel erkent de WRR dat buurten met verschillende culturen soms ‘ongemak’ en segregatie veroorzaken. Om dit tegen te gaan is er natuurlijk meer geld nodig, maar ook meer assertiviteit vanuit de lokale overheid:

“Niet alles hoeft geld te kosten. Gemeenten kunnen ook werkgevers meer verantwoordelijk maken, als het gaat over het huisvesten of de scholing van hun arbeidskrachten. Als nieuwkomers vanaf het begin soepel opgaan in de samenleving, ontstaan er straks minder problemen.”