Binnenland

Regering schuift problemen Oost-Europese arbeiders door naar volgende kabinetsperiode

14-12-2020 17:16

Foto via Remy Gieling

Het kabinet gaat voorlopig niets doen om de misstanden rondom Poolse en Roemeense werknemers aan te pakken. In eerste instantie zou er een verplicht certificaat komen voor uitzendbureaus die veel met arbeidsmigranten werken. Het kabinet staat hier sympathiek tegenover, maar schuift de beslissing nu toch af op de volgende regering.

Aanleiding voor de extra controles is het misbruik dat Oost-Europese werknemers vaak moeten ondergaan. Zo wonen zij vaak onder erbarmelijke omstandigheden en zijn ze extreem afhankelijk van hun uitzendbureau. Bij ontslag verliezen zij niet alleen werk, maar ook hun zorgverzekering en onderdak. Hierdoor durven deze arbeidsmigranten vaak geen kritiek te uiten op hun werkgever.

Dieptepunt dit jaar was een video van een Roemeen die door zijn werkgever minutenlang getrapt en geschopt werd. Aanleiding voor de mishandeling was werkweigering. Het slachtoffer hield een oorbreuk aan de klappen over. Verder zijn er verhalen bekend van zwangere vrouwen die een miskraam kregen vanwege het werk dat ze moesten doen. 15 uur per dag werken voor 800 euro in de maand is in deze wereld dan ook niet vreemd.

Naast het certificaat zou Inspectie SZW ook een extra investering nodig hebben van 10 miljoen euro voor extra controles. Dat besluit wordt eveneens overgeheveld naar het volgende kabinet. De regeerperiode tot de volgende verkiezingen is volgens de bewindslieden simpelweg te kort voor dergelijke veranderingen.

Naar schatting wonen er ongeveer een half miljoen arbeidsmigranten in Nederland.