Politiek

Advies commissie financiering politieke partijen: Geef Forum voor Democratie boete van 25.000 euro

15-12-2020 11:58

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) (Screenshot Tweede Kamer)

De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) adviseert minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) Forum voor Democratie (FvD) een bestuurlijke boete te geven van 25.000 euro wegens een ondeugdelijke boekhouding over de jaren 2017, 2018 en 2019. Ollongren wil nu nog niet zover gaan, schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer. Wel doet ze een melding over de affaire bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en de Autoriteit Financiële Markten.

Uit het advies:

“De Ctfpp stelt vast dat zij al drie jaar achtereen niet kan steunen op de jaarverantwoording van Forum van Democratie en de neveninstellingen van deze partij. De commissie beschouwt dit als een ernstige zaak, nu niet kan worden bepaald of de subsidie die in 2019 aan de partij is uitgekeerd volledig juist is vastgesteld. De Ctfpp adviseert daarom om Forum voor Democratie een bestuurlijke boete van € 25.000 op te leggen.”

Zover wil Ollongren nu nog niet gaan. Wel laat ze de Auditdienst Rijk (ADR) het verslag over 2019 van de accountant van FvD onderzoeken en doet ze dus melding bij eerder genoemde instanties.

Ook schrijft Ollongren dat het ledental van FvD en JFVD in 2019 lager was dan opgegeven:

“Omdat de door de accountant vastgestelde ledentallen lager waren dan in de oorspronkelijke subsidieaanvraag het geval was, is de subsidie op een lager bedrag vastgesteld.”

Wordt vervolgd.