Buitenland

Overwinning Biden nu écht officieel, felicitaties Poetin zijn binnen

15-12-2020 12:52

Het heeft lang op zich laten wachten, maar eindelijk heeft ook de Russische president Poetin Joe Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Poetin was de laatste wereldleider die nog geen officiële felicitaties had overgebracht aan de kersverse president-elect. Daarvoor was de Chinese president Xi de laatste die Biden feliciteerde, die wachtte tot 25 november met het overbrengen van zijn gelukwensen.

Eerder wilde de baas van het Kremlin niet ingaan op de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een woordvoerder liet weten dat Rusland eerst een definitieve uitslag wil zien, voordat er over felicitaties gesproken kan worden. Saillant, want in 2016 was Poetin juist een van de eersten die The Donald zijn felicitaties overbracht.

Nu het Kiescollege in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) Joe Biden officieel heeft verkozen schrijft Poetin in een telegram: “Ik sta klaar om met je te praten.” De Rus wenst Biden veel succes en zegt ervan overtuigd te zijn dat Rusland en de Verenigde Staten, ondanks de onderlinge verschillen, een bijdrage kunnen leveren aan de vele problemen waar de wereld nu mee te kampen heeft.