Binnenland

Artsen willen dat overheid stopt met het bangmaken van burgers voor corona

17-12-2020 12:55

Foto van Günther Valda

Niet alleen Jan met de Pet heeft issues met de coronamaatregelen, ook uit de medische hoek klinkt steeds meer kritiek. Zo zijn er bij sommige doktoren grote zorgen over de gevolgen die de lockdown heeft op de lange termijn.

De overheid zou volgens hen sowieso te weinig oog hebben voor de mentale gezondheid van het Nederlandse volk, aldus het Algemeen Dagblad. De medici proberen nu via de stichting Artsen Covid Collectief hier wel aandacht voor te vragen. Vooral op het gebied van preventieve zorg zou er nog een wereld te winnen zijn:

“We zitten nu af te wachten tot mensen ziek zijn en ziekenhuiszorg nodig hebben. Vervolgens wordt de hele samenleving stilgelegd omdat de ziekenhuizen dreigen over te lopen’.’

Aldus Evelien Peeters, internist en medeoprichter van de stichting Artsen Covid Collectief. De stichting wil verder dat er meer vitamine D, zink en ontwormingsmiddel ivermectine wordt voorgeschreven. Allemaal middelen die volgens sommige onderzoeken heilzaam werken tegen het coronavirus. Tegelijkertijd bestaat hierover nog geen wetenschappelijke consensus, maar dat is voor Peeters geen probleem:

“Dan kun je zeggen: er is nog geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Maar waarom zouden we niet snel massaal inzetten op gedegen studies naar zulke goedkope middelen die kunnen voorkomen dat mensen in het ziekenhuis belanden? Bovendien: voor het effect van een lockdown of mondkapjes is ook geen hard bewijs.”

Daarnaast vindt het Artsen Covid Collectief dat er onnodig veel angst wordt gezaaid over het virus. De stichting benadrukt dat 98% van alle besmette personen niet in het ziekenhuis belandt. Het sterftecijfer bij mensen onder de 70 jaar is eveneens minuscuul. Wel heeft een op de drie mensen volgens Peeters last van angsten:

“In mijn spreekkamer hoor ik over coronakilo’s, coronascheidingen en coronazelfmoorden. Door de lockdown zitten mensen meer binnen, waardoor een vitamine D-gehalte lager wordt. Ze bewegen minder. De reguliere zorg staat onder druk. Wat zien we als we over vijf jaar terugkijken? Het aantal gezonde levensjaren dat verloren gaat door de coronamaatregelen weegt niet op tegen de levensjaren die we met dit coronabeleid winnen. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van corona.”

Peeters was eerder initiatiefnemer van een brandbrief over het coronabeleid. Dit mondde later uit in de protestactie  #ikdoennietmeermee. Een campagne die vooral werd gepusht door kwakzalvers en wappies. Peeters benadrukt dat de stichting Artsen Covid Collectief deze keer enkel uit medici bestaat ‘uit de gehele breedte van de geneeskunde’.