Economie

Horeca nog jaren geteisterd door gevolgen coronacrisis

17-12-2020 10:22

Een gedekte tafel. (Pixabay)

De horeca heeft nog jaren last van de naweeën van de coronacrisis. Dat schrijft ING in een rapport dat leest als een rouwadvertentie. In 2020 zal de sector zijn omzet met 40% zien dalen ten opzichte van 2019. In 2021 wordt het niet echt beter, maar wel minder slecht. ING verwacht een omzetverlies van 15 tot 20% voor volgend jaar.

De lockdownmaatregelen en het steeds verder moeten interen op de reserves zorgen ervoor dat deze bedrijven het hoofd niet langer boven water kunnen houden. Met name hotels en cafés blijven lang in de problemen zitten, aldus de bank. Door het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief zal het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen volgend jaar flink stijgen.

ING vraagt zich verder af of de horeca het niveau van voor de crisis in de nabije toekomst weer gehaald zullen worden. Dat leidt tot faillissementen. In bankentaal:

Uitgaande van een vergelijkbaar faillissementsrisico als tijdens de vorige crisis kan het aantal bedrijven dat failliet wordt verklaard in 2021 naar schatting oplopen tot 500 tot 600. De kaalslag in de sector is groter dan dat, want bedrijven die onvoldoende perspectief zien zullen in de meeste gevallen zelf besluiten de deuren sluiten.