Binnenland

KNVB vindt zichzelf te blank en te mannelijk voor huidige tijdsgeest

17-12-2020 15:51

Screenshot van jong Oranje

Als het aan de KNVB ligt wordt het personeelsbestand de komende tien jaar een stuk diverser. De ondernemingsraad van de voetbalbond heeft een voorstel hierover onlangs goedgekeurd. Zo moet 14% van de werknemers in 2030 een niet-westerse achtergrond hebben. Momenteel is dat nog maar 2%.

Ook het aantal vrouwen in de top van de KNVB moet omhoog. Nu wordt nog slechts 13% van alle hoge functies vervuld door een vagina, dit aantal moet in 2030 minimaal zijn gestegen naar 20%. De zevenkoppige directie van de voetbalbond moet rond die tijd evengoed bestaan uit vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Momenteel is slechts één witte mevrouw onderdeel van de dagelijkse leiding van de bond.

Om dit voor elkaar te krijgen gaat de KNVB voortaan minimaal één kandidaat met een niet-westerse migratieachtergrond meenemen in sollicitatieprocedures. Volgens de bond maken diverse organisaties sowieso nu eenmaal betere beslissingen:

“We kunnen betere keuzes maken als we completer zijn en alle verschillende inzichten in het voetbal goed kunnen meewegen. Hopelijk kunnen we met deze stap een voorbeeldfunctie vervullen voor andere organisaties in het voetbal en wellicht ook daarbuiten.”

Ook op de velden zelf probeert de Nederlandse voetbalbond al enige tijd een inclusievere toon aan te slaan. De KNVB maakt zich dan ook hard voor een voetbalwereld waar huidskleur, seksuele voorkeur, afkomst of religie niet uitmaakt. Tegelijkertijd durft ook in 2020 geen enkele homoseksuele professionele voetballer in Nederland uit de kast te komen.