Binnenland

Boze demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren ingang Schiphol

18-12-2020 13:18

Screnshot via @AnneHvNL

De actiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend twee ingangen van Schiphol geblokkeerd. Een aantal demonstranten heeft zichzelf hierbij aan de glazen deuren vastgelijmd. Met de actie willen de groene strijders voorkomen dat mensen nog langer het vliegtuig nemen.

Het protest is volgens Extinction Rebellion tegelijkertijd gericht tegen het kabinet en Schiphol, maar niet de reiziger. De club is het dan ook niet eens met de voorkeursbehandeling die de luchthaven momenteel krijgt:

“Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven.”

Volgens de rebellen moet er  zo snel mogelijk een totale lockdown komen voor vliegtuigen. De marechaussee zag dit duidelijk anders en heeft inmiddels meerdere actievoerders aangehouden.

De afgelopen dagen was het extreem druk op de luchthaven. Grote baas van Schiphol, Dick Benschop, zag zich zelfs genoodzaakt om mensen op te roepen te stoppen met vliegen voor de fun. Voor een totale sluiting voelt Benschop daarentegen weinig:

“Er zijn nog steeds mensen die een goede reden hebben om te reizen, zoals medici, zakenlui en zeelieden.”

Beelden van de demonstratie van Extinction Rebellion: