Binnenland

Openbaar Ministerie houdt rekening met ‘giftige cocktail’ tijdens Oud & Nieuw

18-12-2020 15:17

Foto via Matt Popovich

Een redelijk groot interview deze vrijdag in de T. met hoofdofficier van justitie Guus Schram over de donkere dagen die komen gaan. In het vraaggesprek toont de openbaar aanklager zijn zorgen over de aankomende oudejaarswisseling. Het zou namelijk zomaar eens goed uit de hand kunnen lopen. Hieronder een aantal van zijn meest opmerkelijke uitspraken.

Over de temperatuur momenteel op straat:

“Je hebt het ongenoegen in de samenleving over de coronamaatregelen en een vuurwerkverbod. Tel daarbij op dat er een nare, professionele handel is in illegaal vuurwerk. En dan kent oud en nieuw inmiddels ook een slechte traditie, waarbij geweld tegen elkaar en tegen hulpverleners niet wordt geschuwd. Dat is natuurlijk van de zotte.”

Waarom jaarwisselingen sowieso zwaar zijn voor de hulpdiensten:

“Je hebt de vaste klanten en de usual suspects, maar ook de mensen die de rest van het jaar niks doen. Die op 31 december ineens alle teugels laten vieren, ook met vuurwerk. Je mag hopen dat dit minder is door de coronamaatregelen.”

Over de verharding binnen de illegale vuurwerkhandel:

“Het is een nare, heel stevige en professionele handel geworden waarbij we ook ripdeals, zwijgende verdachten en versleutelde telefoons zien. Bovendien zijn er raakvlakken met de handel in illegale sigaretten en drugs. Dat maakt de aanpak lastiger en noopt ons tot het inzetten van andere middelen.”

De prijs wanneer je toch vuurwerk afsteekt:

“Dit jaar mag je niet afsteken en sinds dinsdag mag je ook geen vuurwerk vervoeren. Als je vuurwerk voorhanden hebt, zit je al snel op een boete van 100 euro, voor afsteken staan boetes vanaf 250 euro. Deze boetes leveren ook een aantekening op je strafblad op, en dat kan lastig zijn met het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag.”