Ronald van Raak – Eenzame Kerst met André Hazes

18-12-2020 11:50

Andre Hazes.

Als kleine jongen verstopte ik me graag in het duivenhok van mijn vader. Of verstoppen was het eigenlijk niet, meer uit het zicht blijven van mijn moeder, als die vond dat het tijd was om naar bed te gaan. Mijn vader vond het best, zolang ik me maar rustig hield en de duiven niet stoorde. Dat ik in het hok een ‘pin-up’ van Patricia Paay had opgehangen zal hem ook gunstig hebben gestemd. In het duivenhok stond een oude radio waarop altijd Vlaamse piratenzenders te horen waren – wij woonden aan de Belgische grens. Zolang er luisteraars bleven bellen voor verzoekjes bleef ‘de piraat’ uitzenden. En zolang de radio klonk deed mijn vader geen moeite om mij naar bed te sturen. Steeds zat ik te hopen op nieuwe verzoekjes voor liedjes. Zo hoorde ik ook voor het eerst ‘Eenzame Kerst’ van André Hazes.

Dat was eind 1976, kort daarvoor was ik acht jaar geworden. Veel herinner ik me niet meer van die tijd, maar wel dat ik onder de indruk was van dit liedje – en dat ben ik nog altijd. Toen wist ik niet dat het lied was gebaseerd op de eigen ervaringen van André Hazes, die zélf als jonge delinquent had vastgezeten in een jeugdgevangenis, nadat hij was opgepakt bij een woninginbraak. ‘Eenzame Kerst’ gaat over een man die uit stelen gaat voor zijn gezin en daarna door zijn vrouw in de steek wordt gelaten. André zat zélf niet vast tijdens de Kerst, in dit lied combineerde hij zijn eigen ervaringen met die van een bezoeker van het café dat hij in die tijd uitbaatte. Een lied over eenzaamheid en over verlies: ‘Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin. Want jij viert nu Kerstfeest met een ander.’

Het is niet moeilijk om een verband te leggen tussen de ‘Lock down’ en ‘Eenzame Kerst’, we zitten deze Kerstdagen allemaal een beetje gevangen in ons eigen huis. De Coronatijd laat zich nog het beste beschrijven in clichés, zoals in dit lied. Iedereen zal zich voelen als ‘een kerstboom zonder piek’. Kersttijd in het duivenhok van mijn vader was koud maar ook gezellig – met Patricia en met de radio. Even afgesloten van de wereld, teruggeworpen op jezelf. Als jongen had ik niet durven dromen dat er ooit een tijd zou komen dat je geen ‘piraten’ meer nodig hebt om André Hazes te kunnen horen. Dat je niet meer hoeft te bellen voor ‘verzoekjes’, maar je elk moment van de dag alle liedjes kunt beluisteren. Ik neem het er deze dagen maar eens van. Een ‘Eenzame Kerst’ met André Hazes.