Binnenland

Brabants kutbier zorgt voor verkoopsucces en doodsbedreigingen

21-12-2020 13:58

Foto via Elevate

Patronen zijn er om doorbroken te worden en binnen de wereld van de pilsener is dat niet anders. Bierbrouwer Janneke Backhuijs-Pieters van Brouwerij Boegbeeld uit Den Bosch bewijst dit als geen ander met haar laatste creatie: Kutbier. Een witbiertje met pruimensmaak dat sinds kort de Brabantse winkels uitvliegt. Volgens de maker zijn biermerken vaak erg gericht op mannen, terwijl ook veel vrouwen van deze gele rakkers houden:

“Als ik naar het bierschap in de supermarkt keek, zag ik vooral biertjes die voor ridders bedoeld waren. Allemaal van die oubollige, Belgische bieren. Ik snap wel waarom vrouwen niet zoveel bier drinken, want tot dat soort bier voelde ik me absoluut niet aangetrokken.”

Janneke is dan ook de enige vrouwelijke bierbrouwer in ons land met een eigen brouwerij. Op de overige 700 brouwerijen die Nederland rijk is werken volgens haar wel vrouwen, maar niet als eigenaar. Best opmerkelijk wanneer je bedenkt dat bierbrouwen vroeger echt een vrouwenhobby was.

De naam kutbier is volgens de maker overigens ontstaan tijdens een melige bui en heeft geen betrekking op de kwaliteit van het gerstenat. Tegelijkertijd kunnen niet alle streekgenoten van Janneke deze oerbrabantse term op het etiket waarderen:

“Ik ben een keer gebeld door een man die me met de dood bedreigde, want hij vond het echt niet kunnen. Sommige Bossche dames vinden het ook maar ordinair. Ik til er niet te zwaar aan en wil mensen aan het lachen brengen.”

Sinds heel Nederland huisarrest heeft vanwege de lockdown wordt er veel meer thuis bier gedronken. Volgens de Vereniging van Nederlandse Brouwers nam dit in november met 7.5% toe vergeleken met vorig jaar. Wel werd er in totaal 25% minder bier verkocht vanwege de sluiting van de horeca.