Buitenland

Regering probeert Nederlanders terug te halen uit VK – crisisberaad op 10 Downing Street

21-12-2020 10:06

CC Arno Mikkor

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Daardoor zit iedereen en zijn moeder op de kast, niet in de laatste plaats omdat deze variant besmettelijker zou zijn dan het virus zoals we dat vooralsnog hebben leren kennen.

Voor Nederlanders die nu vastzitten op het perfide Albion, kijkt de regering naar mogelijkheden om ze te helpen. “In het bijzonder voor schrijnende gevallen”, staat in een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt waar mogelijk en nodig (consulaire) bijstand. Ook krijgen gestrande Nederlanders het advies om een ‘veilig onderkomen’ te zoeken. Goed advies, want de meeste Nederlanders waren ongetwijfeld op zoek naar een zwaar onveilig onderkomen. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders er op dit moment in het VK verblijven.

Voorts heerst er uiteraard een crisissfeer op 10 Downing Street. Daar wordt crisisberaad gevoerd. Steeds meer landen weren vluchten uit het Verenigd Koninkrijk. Het gaat daarbij niet om personen-, maar ook om goederenvervoer. Ook via ferries terugkeren is zo goed als onmogelijk.