Binnenland

CDA en ChristenUnie boos dat aangekomen Moria-vluchtelingen niet uit Moria komen

23-12-2020 14:43

Foto via: Folco Masi

Teleurgesteld, verontrust en boos. Het zijn de emoties die Ben Bloem, fractievoorzitter ChristenUnie Apeldoorn en kandidaat-Kamerlid, voelt wanneer hij denkt aan de Moria-deal. Net als veel partijgenoten is Bloem namelijk niet te spreken over de uitvoering van deze afspraak.

Officieel zou Nederland honderd vluchtelingen opnemen uit het aangestoken Griekse vluchtelingenkamp. Nu blijkt dat op verzoek van de Griekse autoriteiten er vooral mensen worden opgevangen die nog nooit in Moria hebben gezeten. Onacceptabel vindt Bloem. Zo laat hij aan het Nederlands Dagblad onder andere weten:

“Hiermee mogen we absoluut niet akkoord gaan. Het opvangen van honderd vluchtelingen uit Moria was al het magere resultaat van onderhandelingen – maar als je zelfs dát niet haalt, mag je dat niet pikken.”

Bloem vindt dat zijn partij per direct al het vertrouwen in de verantwoordelijke staatssecretaris, Ankie Broekers-Knol, moet opzeggen. Dat ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de deal onlangs nog juist zijn zegen gaf noemt Bloem teleurstellend. “Dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.”

Ook bij de grote christelijke broer klinkt er onvrede over het gebrek aan Nederlandse barmhartigheid. Zo weigert prominent CDA-lid Dave Ensberg om de aangekomen vluchtelingen uit Griekenland te zien als onderdeel van de Moria-deal:

“De vluchtelingen die nu naar Nederland komen, zijn van harte welkom, maar het was niet afgesproken. Ik ben hier zeer ongelukkig mee.’

Boze kandidaat-Kamerleden unite!