Politiek

‘Lodewijk Asscher wist wél van noodkreten Belastingdienst over toeslagenaffaire’

24-12-2020 11:47

Lodewijk Asscher (PvdA)

Volgende hoofdstuk in de toeslagenaffaire. PvdA-leider Lodewijk Asscher wist als minister van Sociale Zaken (2012-2017) wel degelijk dat ambtenaren van de Belastingdienst waarschuwden dat de hoge terugvorderingen disproportioneel waren. In zijn verhoor door de parlementaire ondervragingscommissie ontkende Asscher hiervan geweten te hebben maar uit door Follow the Money (FTM) gewobte stukken blijkt een ander beeld.

Want toen de Commissie Uitvoering Toeslagen (Ook bekend als de Commissie Donner) vorig jaar aan het ministerie van Financiën vroeg om een reconstructie te maken van de gang van zaken, mailde een ambtenaar naar nu blijkt op 8 augustus 2019 terug:

“Beeld is dat de problematiek c.q. het voorstel binnen SZW wel besproken is met de minister van SZW, maar uiteindelijk besloten is er niets mee te doen.”

Ambtenaren schrijven niet zomaar dat ze een ‘beeld’ hebben, zeker niet wanneer het een gevoelige zaak betreft in een grote affaire, die bestudeerd wordt door een commissie van bestuurlijke zwaargewichten. Waarom schrijven de ambtenaren aan oud-minister en ex-vicevoorzitter van de Raad van State Donner dat in hun beleving Asscher wel degelijk geïnformeerd was?

FTM schrijft: Je zou zeggen: vraag het ze. Maar dit is nu precies wat zowel de commissie-Donner als de Ondervragingscommissie niet hebben gedaan. Het ziet er niet naar uit dat deze kwestie ooit wordt opgehelderd, aangezien een cruciale getuige van SZW niet is verhoord: Martin Flier, directeur Kinderopvang en onder minister Asscher belast met het beleid inzake handhaving. Hij ontving de waarschuwingen van de Belastingdienst over de terugvorderingen en kan uitleggen wat hij daarover heeft besproken met Asscher. Flier kan niet getuigen, wegens een ernstige ziekte. Dat komt SZW en Asscher wellicht niet slecht uit, schrijft FTM.

Hele verhaal – met extra informatie over de dubieuze rol van Piet Hein Donner  die dus feitelijk onjuiste conclusies trok – hier.

Robbert Baruch – Zelfs in aanloop van het rapport toeslagenaffaire bleef het veel te stil bij de PvdA