Binnenland

Verpleeghuizen aansprakelijk gesteld voor ondermaatse zorg vanwege coronamaatregelen

24-12-2020 13:00

Foto via Bennett Tobias

Waar ligt de grens tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en ondermaatse zorg? Dat is de vraag waarover de rechter zich wellicht binnenkort moet buigen. Twee families hebben twee verpleeghuizen aansprakelijk gesteld vanwege de strenge coronamaatregelen.

Het rigide bezoekverbod van Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zou volgens advocaat Liesbeth Zegveld ingaan tegen het ‘recht op familieleden’. Daarnaast hadden de verpleeghuizen familieleden niet mogen weigeren als mantelzorgers. Door dit beleid konden bewoners op hun sterfbed niet worden bezocht en was er van een waardig afscheid geen sprake.

“Er waren vanuit de overheid helemaal geen specifieke beperkingen gesteld aan bezoek in de stervensfase. De dochter had vier jaar voor haar moeder gezorgd als mantelzorger en moest vervolgens binnen 24 uur afscheid nemen.”

Aldus Zegveld in de Volkskrant. Ook in een andere casus werd de familie niet goed ingelicht over de gezondheidssituatie van een 91-jarige vrouw die op sterven lag. Op het verzoek om bij haar te mogen waken kwam pas zo laat een reactie dat er niets meer te waken viel. De vrouw stierf alleen.

“Ze had vier heel zorgzame zonen, die elke dag bij haar langsgingen. En vervolgens sterft ze alleen, na twee maanden in eenzaamheid te hebben doorgebracht. Dat is ongelofelijk en een inbreuk op het recht op familieleven.”

Het is niet de eerste keer dat Zegveld van zich laat horen over dit onderwerp. In juni dreigde zij ook al met een procedure tegen de staat. Aanleiding was het plan van minister Hugo de Jonge om geen bezoek meer toe te staan. Het lukte haar toen om ruimere bezoektijden af te dwingen. Dat er nu toch opnieuw juridische stappen worden ondernomen is volgens Zegveld vooral bedoeld om het beleid van de instellingen veranderd te krijgen.

Veel zorginstellingen worstelen al sinds het begin van de pandemie met precies hetzelfde vraagstuk. In het Gooi deden de verpleeghuizen maandag nog een dringende oproep om de bewoners niet te bezoeken met kerst. Hoewel de tweede golf deze instellingen minder lijkt te raken komen er nog steeds grote corona-uitbraken voor.