Ondernemen & zzp

Een eigen website hosten, hoe doe je dat eigenlijk?

26-12-2020 15:20

Bij een eigen website hosten heb je de keuze uit verschillende opties. Het hangt af van verschillende factoren af welke soort hosting het beste voor je is. Zo is het mogelijk om van webhosting gebruik te maken in de vorm van shared hosting. Daarbij hoef je niet het beheer zelf te doen of updates door te voeren en niet zelf software te installeren. Ontdek hier welke vorm van hosting voor je eigen website het meest geschikt is. Bijvoorbeeld VPS of dedicated hosting of misschien wel WordPress hosting als je een WordPress website hebt.

Eigen virtuele server

Om je eigen website te hosten, is het onder meer mogelijk gebruik te maken van een VPS. Dat is een eigen virtuele server die met virtuele servers van anderen op een fysieke server draait. Dit is een vorm van server hosting die ideaal is als je verschillende kleine websites hebt of een hele grote website. Je hebt veel vrijheid met een eigen virtuele server, zoals met betrekking tot het instellen van databases en mailboxen. Bovendien is het mogelijk om snel op te schalen als de situatie daarom vraag. Wil je nog een stapje verder en een server helemaal voor je eigen website alleen te hebben? In dat geval is het mogelijk om voor dedicated webhosting te kiezen. Dat is ideaal als je echt hoge eisen stelt en maximale prestaties wenst, ook bij onverwacht hoge pieken in het bezoek. Het verschil tussen dedicated hosting en VPS is dat je bij dedicated hosting een fysieke server hebt en bij VPS een virtuele server.

Eigen WordPress website hosten

Heb je een eigen WordPress website of wil je die maken? Dan is het een uitkomst om voor WordPress hosting te kiezen. Deze hostingvorm is namelijk speciaal afgestemd op WordPress websites. Bovendien heb je de mogelijkheid om het maken van een WordPress website en hosting met elkaar te combineren. Dan kan je meteen aan de slag en je eigen website personaliseren met keuze uit duizenden thema’s. Het voordeel is ook dat er enorm veel plug-ins zijn om gebruik van te maken. Een update daarvan is met deze speciale hosting gemakkelijk doorgevoerd. Het is bovendien handig om plug-ins te gebruiken die je pagina’s voor Google optimaliseert. Wil je bij WordPress hosting een stapje verder gaan dan is het mogelijk om voor Managed WordPress te kiezen. Alle updates worden dan net als het onderhoud voor je uitgevoerd.