Buitenland

China veroordeelt journalist voor berichtgeving over start coronapandemie

28-12-2020 15:01

Screenshot van Chinese politie tijdens het begin van de rechtszaak

Wereldmacht-in-aanbouw China heeft de 37-jarige burgerjournalist Zhang Zhan veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. De vrouw had het gewaagd om verslag te doen van de allereerste corona-uitbraak in Wuhan.

Zhang zond livebeelden uit van de situatie op de grond en had hierbij ook kritiek op het liegen & bedriegen van de Chinese overheid. Aangezien de Communistische Partij van China (CPC) ideologisch gezien geen fouten kan maken mag de vrouw nu de bak in voor het ‘ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust.’

Als reactie op dit onrecht ging Zhang eerder al in hongerstaking en krijgt ze dwangvoeding via een neussonde. De advocaat van de burgerjournalist vreest tegelijkertijd voor het ergste:

“Ze voelt zich mentaal uitgeput. Elke dag is een martelgang voor haar. Ze heeft zelfs hulp nodig om naar de wc te gaan.”

Zhang Zhan is zeker niet de enige reporter die de CPC heeft opgesloten vanwege ongemakkelijke waarheden. Fang Bin, Chen Mej, Cai Wei en de vlogger Chen Qiushi zitten idem dito onder huisarrest of vast op geheime locaties.

De EU en de VS staan ondertussen alweer in de startblokken om zich (post-corona) nog meer te vervlechten met de machtigste communistische partij ooit. Het lijstje met opgesloten Chinese klokkenluiders zal de komende jaren waarschijnlijk nog wel wat doorgroeien dus.

De laatste beelden van Zhang Zhan voordat ze werd gearresteerd: