Politiek

Peilingwatch – Vertrouwen in de koning onderuit

28-12-2020 16:34

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. (Screenshot RVD)

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. In april van dit jaar had nog 76 procent van alle Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in de koning, in december is dat nog maar 47 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

René Zwaap – Getorpedeerde Griekse vakantie van Willem-Alexander kan opmaat zijn naar einde monarchie

Nederlanders zijn ook minder tevreden over het functioneren van de koning. In april was 67 procent (heel) tevreden met het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent. Uit de afgenomen vragenlijsten blijkt dat het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning ook omhoog is gegaan. Dat was eerst slechts 3 procent, nu is dat 14 procent.

Nieuwsuur ziet verschillende oorzaken voor de toenemende kritiek op de vorst. Allereerst de aankoop deze zomer van de koninklijke speedboot ter waarde van twee miljoen euro. Met het schip gingen de koning en koningin Maxima vervolgens spelevaren rond de Griekse eilanden waar beeld van opdook: het stel hield zich niet aan de 1,5 meter afstandsregel.

In oktober bleek de koninklijke familie tijdens de lockdown wederom afgereisd te zijn richting Griekenland. De Oranje braken hun vakantie af maar daarna bleken er twee prinsesjes te zijn achterbleven. Waarop wederom excuses volgden.

Video – Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor vakantie Griekenland

Driekwart van de ondervraagden vindt het ‘niet verstandig’ dat het echtpaar op vakantie naar Griekenland ging. Volgens de regels mocht het wel – het reisadvies was immers “code geel” – maar het viel niet goed. Bijna 70 procent van de Nederlanders denkt dat het imago van de koninklijke familie daardoor is beschadigd.

Bassiehof – De vakantie van de koning is het probleem niet