Binnenland

Drutense pastoor: ‘coronavaccin is chemisch en heeft misschien wel 30 bijwerkingen’

29-12-2020 16:03

Foto via ZI van een priester ter illustratie

UPDATE: Boze brief van meneer pastoor in de mail. De dienst staat namelijk nog wel online en die geeft een veel genuanceerder beeld. Dus bij deze HIER de volledige dienst.

In het pittoreske Druten is grote ophef ontstaan over een preek van pastoor Jos Hermans. Hierin houdt de religieuze voorganger een vurig pleidooi tegen het coronavaccin. Gezonde mensen hebben volgens Hermans dan ook helemaal geen medicijnen nodig. Gewoon hygiënisch leven is volgens hem beter dan een slecht getest ‘chemisch vaccin’ met misschien wel ‘dertig bijwerkingen.’

Hermans maakt hierbij de vergelijking met Spaanse kolonisten in de nieuwe wereld, aldus de Gelderlander. Volgens de geestelijk vader stierf de plaatselijke bevolking omdat ze minder hygiënisch waren dan de Spanjaarden. Alleen Europese priesters stierven volgens hem ook, omdat die geen afstand hielden van de plaatselijke bevolking. Waarvan akte.

De preek is inmiddels offline gehaald en het bestuur van de parochie Heilige Franciscus en de Heilige Clara staat absoluut niet achter de uitspraken. De Rooms Katholieke kerk als geheel gelooft namelijk nog wel in de heilzame werking van een vaccin.

Pastoor Hermans heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken en zijn excuses aangeboden. De man zegt te snappen dat het een gevoelig onderwerp is en dat zijn preek de kerk in verlegenheid heeft gebracht. Achter zijn uitspraken staat Hermans tegelijkertijd nog wel. De pastoor meent dan ook dat anti-vaccinatiegeluiden standaard worden gecensureerd:

“Ik hoop dat mensen vragen durven stellen, niet op één bron af gaan. Het spijt me wel dat ik mensen op deze manier geraakt heb. Dit had wellicht beter in een gedachtenuitwisseling in een parochiezaal gekund, maar dat kan nu niet.”