Binnenland

Burgemeester Marcouch pleit voor totale ontmanteling van salafistische organisaties

30-12-2020 12:52

(Screenshot Omroep Gelderland)

Ahmed Marcouch wil een totale ontmanteling van salafistische organisaties. De burgemeester van Arnhem liet dit weten tijdens de Oud naar Nieuw special van WNL op Radio 1. Volgens de PvdA-bestuurder vormen deze clubs niets minder dan een gevaar voor de openbare orde en voor de toekomstige generaties:

“We hebben ze al jaren in onze wijken en ze beïnvloeden de jongeren dusdanig dat ze uiteindelijk hun rugzak pakken om naar het martelaarschap te gaan. Of streven een heilstaat na, met geweld als middel en het martelaarschap als grootste hoop. Dat zitten reële risico’s.”

Marcouch meent dat de islam momenteel gekaapt wordt door een ideologische beweging met politieke ambities. Deze radicalen zijn volgens de politicus de grootste beledigers van de profeet, maar worden binnen eigen kring vaak met fluwelen handschoenen aangepakt. Het is volgens hem dan ook cruciaal dat moslims het gesprek aangaan over extremisme binnen de eigen gemeenschap:

“Sommige ouders zijn ook aanhangers van het salafistische gedachtegoed, en sommige weten niet beter. Die denken: het is dichtbij en orthodox. De salafistische organisaties hebben orthodoxie als façade. Met orthodoxie heb ik geen probleem. Als dat je manier van leven is, prima. Maar aan islamitisch gedachtegoed dat geweld legaliseert en de democratie en rechtsstaat verwerpt, moet je grenzen stellen. Er zit haat in tegen alle andersdenkenden. Ze brengen het wij en zij-denken over op kinderen.”

Arnhem is de plek waar enige tijd terug nog een van de grootste aanslagen op Nederlandse bodem werd verijdeld. Ook protesteerden jonge moslims hier tegen het beledigen van de profeet, vlak nadat docent Samuel Paty hiervoor was onthoofd. De ‘CEO van Arnhem’ liet zichzelf ondertussen op kosten van EY Nederland naar Saudi Arabië vliegen om dat land te helpen met ‘inzichten voor vernieuwingen.’ Een misstap die ergens ook wel de hele worsteling van het westen met deze intolerante vorm van de islam goed samenvat.

Marcouch bij WNL: