Binnenland

Henk Otten boort Baudet-getrouwe Paul Frentrop (FvD) wachtgeld door de neus

31-12-2020 10:48

Henk Otten, foto: screenshot Twittervideo

Henk Otten, momenteel lid van de Eerste Kamer namens GO, zal de vrijgekomen Tweede Kamerzetel van Theo Hiddema niet innemen. Hiddema stapte op na antisemitisme bij de JFVD en antisemitische uitspraken van Thierry Baudet, maar bagatelliseerde de jodenhaat later als ‘balorigheid’.

Otten behoudt naar eigen zeggen liever zijn invloed in de Senaat. Daarnaast stelt hij dat het zinloos is om tot de verkiezingen in de Tweede Kamer te gaan zitten, want dat duurt nog maar enkele maanden. Hij voegt toe: “Ik heb ook helemaal geen zin om naast Thierry Baudet te gaan zitten in de Kamerbankjes”,

“Het is vrij nutteloos, want het zou maar voor vier weken zijn. Ik zou pas over anderhalve week, als het kerstreces voorbij is, worden benoemd. En half februari gaat de Tweede Kamer alweer met verkiezingsreces. Dan blijf ik liever in de Eerste Kamer zitten, waar wij in ieder geval tot en met 2023 nog invloed kunnen uitoefenen”, aldus Otten.

Door pas op dit moment bekend te maken zijn zetel niet te zullen innemen, zorgt hij ervoor dat de volgende kandidaat op de lijst geen aanspraak meer kan maken op wachtgeld.

“(…) de volgende persoon op de lijst die nu de zetel krijgt, heeft dankzij mij straks géén recht meer op wachtgeld. Zo bespaar ik de belastingbetaler een slordige 180.000 euro.”

Als een Tweede Kamerlid langer dan drie maanden in functie is, heeft diegene recht op minstens twee jaar wachtgeld. Als de functie korter dan drie maanden duurt, kan die politicus aanspraak maken op maximaal zes maanden wachtgeld. En wie is die ‘volgende persoon op de lijst’? Paul Frentrop, een diehard Baudet-aanhanger en een van de laatst overgebleven Senatoren namens FvD.