De groene duurzaamheidsplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans krijgen steeds meer kritiek in het Europarlement. Zo meent Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik van het CDA dat zijn Green Deal zal zorgen voor voedseltekorten en hongernood.
In een column op Agraaf.nl beticht zij Timmermans van het verbreken van het klimaatakkoord. In artikel 2 staat namelijk dat het klimaatbeleid nooit de voedselproductie mag bedreigen. Volgens haar heeft de EU tegelijkertijd geen idee wat vermindering van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, landbouwgrond en visgronden zal betekenen voor de voedselzekerheid:
“Met mijn collega’s eis ik van Timmermans en Eurocommissaris van landbouw Wojciechowski al maanden tevergeefs een wetenschappelijke effectbeoordeling en onderbouwing van hun doelstellingen. Aan Europarlementsleden wordt ondertussen elke inzage in kritische interne analyses van Brusselse topambtenaren geweigerd.”
De Amerikaanse bondgenoten hebben wel wat Europese landbouwcijfers door de calculator gegooid. Hieruit zou blijken dat de plannen van Frans Timmermans zorgen voor 12% minder landbouwproductie in 2030. Volgens Schreijer-Pierik een rekening die vooral de allerarmsten zullen betalen, gevolgd door de rap groeiende mondiale middenklasse. Bij elkaar opgeteld heeft de wereldbevolking in 2050 mogelijk 80% meer dierlijke eiwitten nodig.
“Nederlandse boeren zijn de duurzaamste voedselproducenten van Europa en de Europese boeren zijn op hun beurt samen weer de duurzaamste landbouwers ter wereld. Verdere verschuiving van deze voedselproductie naar het buitenland zal juist leiden tot méér wereldwijde klimaatemissies en aantasting van oernatuur.”
Een duidelijke boodschap die vooralsnog niet wil doordringen binnen bij het bureaucratische bolwerk in Brussel. Daar zal deze verschuiving van voedselproductie naar het buitenland waarschijnlijk pas worden opgemerkt als de eigen kantine op begint te raken.