De Europese Commissie gaat de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans doorberekenen om zo de negatieve effecten zichtbaar te maken. Dit laat landbouwminister Carola Schouten weten na vragen van de VVD en het CDA.
Zowel binnen als buiten Den Haag zijn er zorgen over de gevolgen die de duurzaamheidsplannen hebben op de Europese landbouw. Uit Amerikaanse berekeningen zou blijken dat de Green Deal zorgt voor 12% minder landbouwproductie in 2030.
Schouten gelooft nog wel in het heilzame effect van de duurzame Europese landbouwplannen. Wel wil ze meer inzicht krijgen in de toekomst middels zogeheten ‘impact assessments’. Deze moeten laten zien wat duurzame landbouw kost qua concurrentiepositie, voedselproductie en onderhandelingspositie. Een gelijk speelveld binnen- en buiten Europa is volgens de minister namelijk best belangrijk. Net als de positie van de boeren en tuinders zelf:
“De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is niet alleen een noodzaak, het biedt ook kansen en perspectief voor een toekomstbestendige landbouw met economisch weerbare bedrijven. Daarbij is het van belang dat het verdienmodel van de boer centraal staat bij verduurzaming, zoals in mijn kringlooplandbouwvisie.”
Een van deze toekomstbestendige ondernemers is Volkert Engelsman. Hij is directeur van Eosta, een internationale distribiteur in biologische groente en fruit. In het Financieel Dagblad roept Engelsman op om snel met fiscale prikkels te komen. Volgens hem gaat het gros van de 387 miljard euro aan Europese landbouwsubsidie namelijk nog steeds naar de oude vervuilende boer:
“Wat kan er nu nog, mijnheer Timmermans? Bij een brainstorm met EU-commissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski kreeg ik de gelegenheid te bepleiten dat echte verduurzaming in de landbouw alleen mogelijk is als een vervuiler niet langer wegkomt met een concurrentievoordeel. Dat zit in de bekende geëxternaliseerde kosten. Met true cost accounting kun je hieraan een prijskaartje en fiscale maatregelen verbinden.”
Met andere woorden: Meer belasting op pesticiden, kunstmest en krachtvoer. Meer btw op vlees en minder op biologische peren. True costs die allemaal betaald moet worden door een krimpende groep zeer productieve boeren, terwijl de wereldwijde vraag naar voedsel groeit. Frans Timmermans begrijpt ondertussen dondersgoed dat het nu of nooit is voor zijn Green Deal:
“Momenteel wil de markt onderdeel zijn van deze transitie in Europa. Maar als we opnieuw zwaktes laten zien, dan kan dat zich tegen ons keren. Vanwege de noodzaak tot herstel door de Covid crisis hebben we nu een once-in-a-lifetime kans om te investeren. Beter doen we dit op de juiste wijze.”