Binnenland

Nijmeegse wijk geterroriseerd door intimiderende hangjongeren met lachgas

06-01-2021 15:53

Foto van de Waal via Thijs van Leur

Bewoners op het Nijmeegse eiland Veur-Lent worden stapelgek van de hangjeugd die steeds vaker massaal neerstrijkt in hun wijk. De jongeren gedragen zich dan ook intimiderend en zijn vaak onder invloed van lachgas.

Buurtbewoner Annemarie Schattenberg zegt dat er altijd al wat aanloop was, maar dat het sinds kort de spuigaten uitloopt. De vrouw vermoedt dat dit komt door de sluiting van de coffeeshops. Schattenberg schat in dat er minimaal vijftig auto’s regelmatig haar buurt bezoeken.

“Staan ze met drie auto’s naast elkaar met uitzicht op Nijmegen te chillen, liefst met de koplampen seinend naar de overkant, vaak urenlang. Ze gebruiken lachgas en gooien de ballonnen en andere troep op de grond. Ze versperren fiets- en wandelpaden. Er is veel lawaai, harde muziek. En als je er wat van zegt, kun je een grote mond krijgen. Dat kan heel intimiderend zijn.”

Aldus de vrouw in de Gelderlander. De gemeente heeft de bezorgde bewoners inmiddels uitgenodigd voor koffie en ook de politie erkent het probleem. Volgens politiechef Machiel van de Ven is er bijna geen plek in Nijmegen waar agenten vaker patrouilleren dan Veur-Lent. Zonder een heterdaadje halen deze rondes echter niet veel uit. Het is in Nijmegen immers niet verboden om in een geparkeerde auto lachgas te gebruiken:

“Je mag er geen zootje van maken en de bermen liggen weleens vol met ballonnen en lachgaspatronen. Maar die zijn dan natuurlijk net niet van die jongeren die dan in een auto zitten.”

De waalstad is niet de enige plaats die met het lachgas in haar maag zit. In maar liefst 90 gemeenten geldt er momenteel al een APV tegen het gebruik van dit gas als drugs. Ook op landelijk niveau is men bezig met een totaalverbod. Deze wet zou op 1 januari 2021 ingaan, maar liep vanwege internetvragen en het coronavirus wat vertraging op.