Opinie

Bert Brussen – Met alleen genderneutraal kaartspel zijn we er nog lang niet: schaken, dat is pas écht fascistisch

12-01-2021 14:30

Een inclusief schaakbord.

Goed dat drammend, aandachtszuigend, gefrustreerd (V) en daarom door politiek-correcte media op het schild gehesen Nederland eindelijk heeft ontdekt dat het zo banale kaartspel eigenlijk heel seksistisch is. Het zou tijd worden. Al eeuwen worden vrouwen door 52 kaarten stelselmatig in de hoek getrapt, uitgekotst, onderdanig gemaakt, genegeerd en klein gemaakt als ware het de islam zelf. Zelfs de Joker objectificeert de vier dames en denkt maar aan één ding. Je zou nog kunnen zeggen dat de dame een hogere waarde heeft dan de boer (wij prefereren overigens ‘agrariër’) maar dan volgt als vanzelf de vraag: waarom is de boer agrariër geen vrouw? En waarom zijn alle figuren in het kaartspel blank? En waar zijn de transgenders? Is de Joker eigenlijk wel LGBTQ? Hebben die boeren eigenlijk al een vrouw? Zo nee, heeft Yvon Jaspers zich al gemeld? Hoeveel stikstof stoten die boeren eigenlijk uit?

Schrijf je in voor de inclusieve TPO Nieuwsbrief

Kortom, een potje klaverjassen, pesten, poker of black jack is al gauw een potje cisgender misogyn seksistisch racistisch micro-agressief fascisme zonder trigger warnings en dat moeten we niet willen met z’n allen in een tolerant en inclusief land waarin hoop overal om ons heen aanwezig is.

Het is daarom boreaal deugend en homeopathisch zuiver dat zo’n knorrig studentenhertje psychologie waar helemaal niemand mee wil neuken haar frustraties kwijt kan in het ontwerpen van een genderneutraal kaartspel, want dat is wat dit land écht nodig heeft, zeker nu. Niet dat nu wél iemand met haar wil neuken, maargoed, ze kan altijd nog mee als sloopkogeltje met een sjaars van dispuut Beets. Daarna daarover weer lekker uitgebreid slachtofferen en Metoo’en bij Margriet van der Linden en voor je het weet zit ze in alle talkshows te janken over teveel gekwets op social media en is ze kandidaat in Wie Is De Mol, samen met alle andere ”’BN’ers”’. Als dat geen vaste column in het AD wordt!

Lees meer Bert Brussen

Maar, met alleen een genderneutraal kaartspel zijn we er nog lang niet. Hebben we al eens aan schaken gedacht? ‘Wit begint’ rings a bell? White privilege anyone? En waarom is de koning de hoogste in rang en niet de Dame? Hoezo worden lopers en torens en paarden en pionnen eigenlijk als mannelijk  gezien en niet op z’n minst genderneutraal? Waarom kan er niet gewoon worden gespeeld met, heel inclusief, zowel wit en zwart tegelijkertijd door elkaar? En waarom wordt er nog altijd gespeeld op een veld met zwarte en witte vlakken en niet op een veld met regenboogkleuren?

Sowieso is schaken een paternalistisch, militaristisch, territoriaal, agressief, imperialistisch, geweld oproepend spel dat zeker voor de zwarte Dame zorgt voor een rape culture. Om nog maar te zwijgen over geweld tegen vrouwen aangezien het bij schaken al snel over ‘slaan’ gaat. Schaken is een spel waarin ‘wit’ schandalig privilege heeft en mag proberen ‘zwart’ uit te roeien, schaken leert de speler vooral dat gelijkheid moet worden bestreden, schaken is niets anders dan Trump-aanhangers die genocide plegen op Black Live Matters-vredestichters in miniatuurvorm.

Doe eens écht inclusief en neem een TPO+-abonnement

Kunnen we zo’n spel eigenlijk nog toestaan in een wereld waarin Zwarte Piet, Jip en Janneke en het woord ‘blank’ in principe al zijn uitgegumd? Waar blijft het eerste schaakspel met gehoofddoekte dames? Moeten we (bord)spelen waarin één winnaar en tenminste één verliezer het uitgangspunt is niet cancelen? Iedereen is een winnaar!

Ik zeg: dood aan schaken en schakers. Verbieden die troep. En neem gelijk dammen mee. En dat kapitalistische Trumpiaanse vastgoedspel Monopoly. En, duh, Kolonisten van Katan, maar dat spreekt voor zich. En Risk (‘Wereldveroverend’! SCHANDE!). En Ganzenbord, want dierenmishandeling, waarin voor de lol een gans in een put wordt gegooid. En maak dan van Pim Pam Pet tenminste een Arabische en Turkse versie want niet elke medelander spreekt de taal voldoende.

Hoe genderneutraal is dobbelen eigenlijk? En Scrabble, is dat niet heel erg kwetsend uitsluitend voor blinden en slechtzienden?