Binnenland

Tien procent van het electoraat als de dood om te gaan stemmen vanwege het coronavirus

12-01-2021 14:27

Dionne Stax deelt de punten uit tijdens het stemfeest (screenshot)

Update – Democraat in hart en nieren SP-Kamerlid Ronald van Raak wil van de minister van Binnenlandse Zaken helderheid en stelt Kamervragen:

Maakt Ollongren zich ook zorgen over de thuisblijvers? Gaat de minister alsnog de stemstraten coronaproof maken? En hoeveel gemeenten hebben er eigenlijk minder(!) stembussen staan dan tijdens de vorige verkiezingen?

Volgens Maurice de Hond is een op de tien kiezers als de dood om aankomende maart te gaan stemmen uit angst voor besmettingen. 10% van de geënquêteerden zegt dan ook ‘zeker niet’ of ‘waarschijnlijk niet’ te gaan. Vooral vrouwen en ouderen zien het verkiezingsfeest op anderhalve meter totaal niet zitten. De opiniepeiler sluit dan ook niet uit dat de thuiszitter een beslissende factor gaat spelen in 2021:

“Dit kan voor diverse partijen per saldo een zetel meer of minder opleveren. En bij de kleine, nieuwe partijen kan dit betekenen dat men net wel of net niet de kiesdeler haalt en dus wel of niet in de Tweede Kamer komt.”

Aldus de Hond tegen het Algemeen Dagblad. De kans bestaat nog dat het Outbreak Management Team adviseert om de verkiezingen te verplaatsen. Zo liet microbioloog Bert Mulder eerder weten dat hij stemmen in tijden van een coronagolf niet slim vindt:

“Nu al tot uitstellen besluiten is wat voorbarig, maar zeker als we dan nog in een lockdown zitten, moet je niet willen dat mensen massaal de deur uitgaan om te gaan stemmen.”

Minister Kajsa Ollongren meent juist dat landelijke verkiezingen onder ‘bijna alle omstandigheden moet doorgaan.’ Naast vitale beroepen zijn er volgens haar namelijk ook vitale processen:

“De verkiezingen moeten als vitaal democratisch proces kunnen doorgaan, onder bijna alle omstandigheden. Daarom zijn we al voor de zomer samen met de gemeenten gaan nadenken hoe we ze verantwoord en veilig kunnen organiseren. Het is niet ideaal om verkiezingen te houden in een tijd waarin we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, maar het kan wel.”

Item over de angstige niet-stemmer bij WNL