Binnenland

Coronapandemie zorgt voor schrikbarende stijging van vervolgde christenen

13-01-2021 14:56

Foto van Orthodoxe christenen via Steve Harris

Het is op planeet aarde steeds gevaarlijker om een christen te zijn. Vooral op het zwarte continent worden deze gelovigen regelmatig slecht behandeld. Volgens mensenrechtenorganisatie Open Doors zijn van de 4.700 christenen die vorig jaar werden vermoord vanwege hun geloof 90% afkomstig uit Afrika.

Het aantal Afrikaanse landen zelf waar volgers van de bijbel worden opgejaagd neemt ook toe. Op de ranglijst Christenvervolging van Open Doors worden 19 van de 50 plaatsen bezet door Afrikaanse naties, twee meer dan vorig jaar. Volgens de organisatie gebruiken met name extremistische islamitische groeperingen steeds harder geweld tegen christenen.

Daarnaast scoren ook China en India teleurstellend hoog op dit gebied. In het land van de olifant kan premier Modi blijkbaar niet volwaardig functioneren als leider zonder steun van Hindoe-extremisten. In het land van de draak pakken ze het fundamenteler aan. Daar wordt de bijbel door het dictatoriale regime gewoon verchineesd en geplaatst in een culturele context die past bij de Communistische Partij van China. Want als je iets aan die commies kan overlaten is het wel culturele context.

“In sommige provincies werden kerken verplicht om de beeltenis van Jezus te vervangen door een portret van het staatshoofd Xi Jinping. Voor jongeren onder de achttien jaar is het officieel verboden deel te nemen aan religieuze activiteiten.”

Aldus het Nederlands Dagblad. Zoals alles maakt de coronacrisis ook dit probleem erger. Christenen in veel Aziatische en Afrikaanse landen krijgen bijvoorbeeld later, of helemaal geen voedselhulp. Ook worden zij soms als zondebok aangewezen voor de pandemie omdat ze een fout geloof aanhangen. In totaal worden er volgens Open Doors wereldwijd zo’n 340 miljoen christenen onderdrukt.