Binnenland

VVD Den Haag wil meer aandacht voor opgesloten en mishandelde vrouwen van statushouders

14-01-2021 17:41

Foto via Joshua Rawson

De VVD in Den Haag wil dat er meer aandacht komt voor verborgen vrouwen tijdens inburgeringscursussen, zo weet Omroep West. Hieronder vallen dames die thuis worden opgesloten door hun man en te maken hebben met intimidatie en/of geweld.

Lessen over de Nederlandse normen en waarden tijdens de inburgeringscursus moeten deze hardnekkige gewoonte tegengaan. Naar schatting wonen er zo’n 200 Haagse vrouwen momenteel in een vorm van gedwongen gevangenschap thuis.

Vooral onder de nieuwste nieuwe Nederlanders is het opsluiten van de eigen partner nog steeds erg gebruikelijk. Ook thuis mogen de vrouwen vaak geen bezoek ontvangen, of zelfs maar zwaaien naar de buren. Dat zijn in deze kringen toch vooral minderwaardige ongelovige ketters.

“Er zijn in onze stad volwassen vrouwen die geen eigen bankpas hebben en niet mogen werken. Zij zitten gevangen in een huwelijk en durven niet te scheiden uit angst voor verstoting of eerwraak. Mijn fractie maakt zich boos over de mate waarin vrouwen uit sommige niet-westerse culturen worden onderdrukt.”

Aldus VVD-raadslid Judith Oudshoorn. Naast meer Nederlandse normen en waarden moeten de onderdrukte vrouwen dus ook financieel worden onderwezen. Zelfstandigheid bloeit immers het beste op een eigen beurs. Het raadslid hoopt verder dat meer mensen het probleem als moderne mensenhandel gaan zien, in plaats van een vorm van culturele diversiteit. Want moderne slavernij is het.

Mag ik dan bij jou?