Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: VVD heeft nog geen last van toeslagenaffaire, PvdA daalt naar niveau GroenLinks

17-01-2021 09:49

Mark Rutte, videostill

Het zijn verwarrende tijden voor veel kiezers. Alsof de Coronacrisis niet voldoende is om mensen in verwarring te brengen, zien we in deze aanloop naar deze verkiezingen ingrijpende gebeurtenissen. Alsof er een aardbeving is geweest op het Binnenhof.  Na de ophef binnen FVD en de leiderschapswissel bij het CDA, stapte deze week Asscher op als beoogd lijsttrekker bij de PvdA en trad vrijdag het hele kabinet af en verdween Minister Wiebes zelfs direct.

Als je dat allemaal op een rijtje ziet zou je denken dat er onder het electoraat heftige bewegingen plaats vinden. Maar dat is niet echt het geval. De verschuivingen van week tot week zijn gering, maar de scores die we nu per partij zien staan, 2 maanden voor de geplande verkiezingsdatum, zijn toch eigenlijk wel bijzonder als je het in het licht ziet van de verkiezingsuitslagen van de afgelopen 60 jaar.

Per saldo lijkt Premier Rutte en de VVD nog het meest gewonnen te hebben deze week (+2 naar 35). Wat hij doet blijkt door (potentiele) kiezers van de VVD positief (en anderen) te worden beoordeeld. 90 procent vond het niet nodig dat het kabinet aftreed, maar dat rekenen ze hem niet aan. Slechts 6 procent vindt dat hij geen lijsttrekker meer zou moeten worden.

De PvdA is naar 10 zetels gezakt (-1) en staat daarmee gelijk met GroenLinks en SP (+1). D66 is wat gestegen (+1 naar 14).  Het totale plaatje is nu als volgt:

Ten aanzien van de personele beslissingen naar aanleiding van het rapport over de toeslagenaffaire zien we maar weinigen, die het geen goede beslissing vinden. Er wordt dan door mensen hetzij gezegd dat het een goede beslissing is of dat het een begrijpelijke beslissing is, maar niet had gehoeven.

  • Kabinet: 48 procent goede beslissing, 42 procent begrijpelijk, 10 procent geen goede beslissing
  • Asscher: 63 procent goede beslissing, 32 procent begrijpelijk, 5 procent geen goede beslissing
  • Wiebes: 69 procent goede beslissing, 27 procent begrijpelijk, 4 procent geen goede beslissing

Interessant is wat men vindt over het lijsttrekkerschap van drie kabinetsleden. Deze grafiek laat zien welk percentage vindt dat Rutte, Hoekstra of Kaag geen lijsttrekker zou moeten zijn naar huidige stemkeuze: