Binnenland

Lilianne Ploumen: PvdA stapt niet meer in een kabinet met enkel rechtse partijen

18-01-2021 15:39

Lilianne Ploumen

De PvdA zal onder leiding van Lilianne Ploumen geen rechtse coalitie meer aan een meerderheid helpen. Volgens de Volkskrant wil de aankomende partijleider van de sociaaldemocraten het liefst zelfs een kabinet met énkel linkse collega’s. 

Naar verwachting wordt Ploumen aankomende zaterdag benoemd tot opvolger van Lodewijk Asscher tijdens een extra ledenvergadering. Hij legde de functie als lijsttrekker neer vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Afgelopen donderdag werd Ploumen door de fractie al gekozen tot fractievoorzitter. De politicus wil als leider vooral ten strijde trekken tegen zaken die niet deugen:

“Plotseling moest ik me afvragen: ben ik klaar voor een nieuwe grote sprong in m’n leven? Ja, ik ben er klaar voor. Politiek is de manier om te veranderen wat niet deugt. Het lijsttrekkerschap is  daarvoor een prima podium”

Ploumen wordt de eerste landelijke vrouwelijke lijsttrekker van de PvdA. Of de sociaaldemocraten, net als D66, vol gaan inzetten op dit gegeven is nu nog niet zeker, maar de kans is groot. Mevrouw Ploumen wordt nu overal al getypeerd als de dochter van de melkboer die als eerste generatie de vrouwenonderdrukking overwon en minister werd.

Want hoewel vrijwel geen enkele succesvolle politica in het westen ooit een verkiezing won met de boodschap: Stem op mij, want het is tijd voor een vrouw!, blijft dit waanidee in bepaalde kringen hardnekkig bestaan.

Hierdoor wordt zonder ironie een oud-minister van Buitenlandse Zaken opgevoerd als een kwetsbare minderheid zonder podium of invloed. Hierdoor denken sommige mensen blijkbaar echt dat een keuze tussen Oxford en Cambridge de schuld is van het patriarchaat. De harde waarheid is dat de vrouwenkaart openlijk uitspelen als troef zelden werkt en vaker het tegenovergestelde effect bereikt.