Binnenland

Basisschoolleraren waarschuwen voor grote leerachterstanden bij langere lockdown

19-01-2021 13:44

Foto via Jessica Lewis

Na de pandemie volgt de onderwijsachterstand des doods, dat is althans de angst die leeft onder basisschoolleraren. In een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies geeft 60% aan grote leerproblemen te verwachten als de klassen pas weer na de voorjaarsvakantie beginnen.

De helft van de docenten vreest dat zelfs sterke leerlingen hieronder zullen lijden. Verder blijkt dat 30% van de leraren het thuisonderwijs hen persoonlijk zwaar valt. Nog eens 34% geeft aan het moeilijk te vinden om kinderen virtueel bij de les te houden. Schokkender is misschien nog wel het feit dat een derde van de ondervraagden scholieren kent die tijdens de tweede lockdown uit beeld zijn verdwenen.

Ook de primaire opvoeders hebben grote moeite met een langere sluiting van de scholen. Maar liefst 83% van de werkende ouders geeft aan agendatechnisch (ernstig) in de problemen te komen door de thuiszittende koters. Wel kost het thuisonderwijs de helft van de ouders minder tijd dan vorig jaar.

Gisteren trokken ook al artsen aan de noodbel vanwege een toename van zelfmoordpogingen onder jongeren. Medewerkers van suicide-hulplijn 113 merken eveneens dat zowel het zelfvertrouwen van de jongeren als het vertrouwen in de samenleving zelf onder druk staat. Dit zou voor een deel komen doordat het perfecte plaatje online vaak wordt gepresenteerd als realiteit.