Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Richard de Mos

19-01-2021 09:31

Beste Richard,

Als er één instantie in Nederland model staat voor de betonrot in de Nederlandse samenleving, is het het Openbaar Ministerie wel.

Zelf zegt het OM: “Het openbaar ministerie (OM) staat in voor de handhaving van de democratische rechtsstaat en de verdediging van het algemeen belang. Bij de uitoefening van zijn opdrachten treedt het Openbaar Ministerie op een integere, objectieve, onpartijdige, menselijke en onafhankelijke wijze op en dit met respect voor de wet en de fundamentele rechten en vrijheden.”

Dat was misschien ooit zo.

Tegenwoordig bedrijft het Openbaar Ministerie politiek.

Bewijs 1: de zaak-Demmink. Het OM wilde deze VVD-coryfee (en topman op het ministerie van Justitie) niet vervolgen wegens mogelijke verkrachting van twee mannen. Pas toen het Gerechtshof het OM tot een onderzoek dwong, waren de heren en dames bereid in de benen te komen. Met nog tíjdens het onderzoek de steun in de rug van VVD-minister Ivo Opstelten, die zei: “Het was niks, het is niks en het wordt niks.” Als je maar slecht genoeg zoekt, wordt dat vanzelf de uitkomst…

Bewijs 2: de zaak-Wilders. Toen het kabinet Rutte 1 in 2012 viel, zei VVD-baas Mark Rutte tegen PVV-voorman Geert Wilders: “Ik zal dat partijtje van jou tot nul zetels decimeren!” Toen dat Rutte op eigen kracht niet lukte, werd het hele justitieapparaat ingezet (tot voorbedrukte aangifteformulieren waarop onnozelen tekenden bij het kruisje aan toe) om Wilders symbolisch veroordeeld te krijgen.

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

Bewijs 3: de zaak-Toeslagenaffaire. Het OM heeft inmiddels besloten de aangifte van de staatssecretarissen van Financiën tegen ambtenaren van de Belastingdienst wegens ‘knevelarij’ en ‘beroepsmatige discriminatie’ in de prullenbak te smijten. Er komt niet eens een strafrechterlijk ónderzoek. En datzelfde zal gaan gebeuren met de aangifte namens de gedupeerde ouders tegen de ministers Tamara van Ark (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA), de oud-ministers Eric Wiebes (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA) en oud-staatssecretaris Menno Snel (D66).

Bewijs 4: de zaak-Akwasi. Die kopschopper die van het OM mag dreigen, stelen en intimideren tot-ie een ons weegt omdat-ie nu eenmaal verwend is met een bovengemiddelde hoeveelheid pigment.

En daar komt de zaak-De Mos dus bij.

Jij bent een dag voor het vernietigende Vreugdevuren-rapport over de falende VVD-burgemeester Pauline Krikke van Den Haag verscheen, haar aftreden onvermijdelijk werd en jij waarnemend burgemeester zou worden, van je bed gelicht op verdenking van schending van het ambtsgeheim, meineed, corruptie en later ook nog deelname aan twee criminele organisaties.

Vervolgens heeft het OM bijna een jaar gewacht tot je voor het eerst verhoord werd. Het OM zal een eventuele strafzaak zo lang mogelijk uitstellen en als die er komt ga jij in beroep of gaat het OM in beroep. Voor er definitief een streep onder wordt gezet, is er zo vier, vijf jaar verstreken.

En al die tijd ben je als politicus vleugellam.

Bungel je.

Dáchten je politieke tegenstanders.

Want jij laat je niet zomaar naar de slachtbank leiden.

Je doet gewoon wél als lijsttrekker van Code Oranje mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Omdat je ervan overtuigd bent dat je niks strafbaars hebt gedaan.

En je doet niet alleen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, je hebt ook besloten dat je niet wenst te bungelen. Dat je klaar bent met de manier waarop het Openbaar Ministerie een informatievoorsprong exploiteert om jou via de media te slopen. Daarom schreef je jouw verhaal zeer gedetailleerd op in een boek.

Ik heb het inmiddels vier keer gelezen, want ik ben je uitgever.

En ik kan maar één ding zeggen: jij deed wat álle andere politici ook doen (maar dan: niet stiekem). Rutte kwam stiekem op voor zijn vriendjes van Unilever, jij kwam openlijk op voor je kiezers. Zijn sms’jes raakten allemaal ‘zoek’, de jouwe komen uitgebreid aan de orde in je boek want de Rijksrecherche heeft ze allemaal voor je bewaard.

Het is aan de lezer te oordelen wie van jullie tweeën een heksenjacht van het Openbaar Ministerie meer verdient: het vriendje van Demmink, de man die Wilders’ “partijtje” ging “decimeren”, de premier die een gunstige regeling voor zijn oude werkgever in het regeerakkoord frommelt (Rutte dus) of jij.

Feit is: het OM zal Rutte (en zijn vriendjes) met geen vinger aanraken en probeert jou en je partij te slopen.

In dat verband vond ik het razend interessant te lezen dat de persoon die ogenschijnlijk het meest ‘profiteerde’ van de inval bij jou VVD-wethouder Boudewijn Revis was. Voor het grote publiek een onbekende en inmiddels na een eigen affaire ‘weggepromoveerd’ naar Staatsbosbeheer.

Maar wie zijn geschiedenis kent, weet dat die Revis in 2010 campagnemanager was van… Mark Rutte. En huilend in een hoekje zat toen hij de VVD voor het eerst in de historie tot de grootste partij van Nederland had gemaakt.

Overal waar het stinkt, kom je de naam Rutte tegen.

Enfin…

Net zozeer als ik Wilders zijn revanche op Rutte en het OM gun, gun ik jou op 17 maart een paar zetels.

Want telkens als Wilders en jij in de Tweede Kamer het woord zullen voeren, blijf ik een sprankje hoop houden dat we nog niet vollédig zijn verworden tot een bananenmonarchie.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Dan kun je eindelijk die bril eens goed op je kop zetten.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertenties)