Binnenland

Sigrid Kaag zet streep door subsidie voor club gelieerd aan de Moslimbroederschap

19-01-2021 17:29

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.

Islamic Relief krijgt geen subsidie meer van het Nederlandse Rijk, zo weet de Telegraaf. De club wilde graag een deel van de 37 miljoen euro die minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking momenteel verdeelt.

Aanleiding voor de afwijzing is de nauwe band tussen Islamic Relief en de Moslimbroederschap. De minister stelt dat ze in december hiervan voor het eerst hoorde via de media. Een rondgang langs de andere donoren van deze islamitische ‘hulporganisatie’ was vervolgens voor Kaag genoeg om haar beleid aan te passen.

Islamic Relief heeft dan ook twee gezichten. Aan de ene kant maken ze zich zorgen om vrouwenrechten in Palestina. Aan de andere kant wordt Hamas de hemel in geprezen. Ze zeggen niks met de Moslimbroederschap te maken te hebben. Maar tegelijkertijd is er momenteel geen continent op aarde waar hooggeplaatste leden van Islamic Relief niet aan het broederschap worden gelinkt.

Eerder liet ook buurman Duitsland weten geen subsidie meer te verstrekken aan de heimelijk opererende groep. In de Verenigde Staten ligt de club idem dito onder een vergrootglas vanwege antisemitische en fundamentalistische uitspraken.

Het is niet de eerste keer dat Kaag in verlegenheid wordt gebracht vanwege Nederlandse financiering van terroristische organisaties. Zo kregen twee Palestijnse verdachten van een bomaanslag jarenlang een salaris van de Nederlandse belastingbetaler. Een feit dat de Israƫlische regering maar niet kreeg duidelijk gemaakt in het kosmopolitische Den Haag.