Binnenland

President Trump denkt aan oprichting van eigen politieke partij voor patriotten

20-01-2021 12:45

Donald Trump tijdens de State of the Union. (screenshot)

Ondanks alle pogingen van advocaat Rudy Giuliani zal president Trump vandaag het Witte Huis verlaten. Grote vraag die achterblijft, wat gaat de Donald nu doen? Er klinken geluiden over een eigen tv-netwerk, maar ook eenĀ nieuwe politieke partij valt niet uit te sluiten.

Trump en zijn aanhangers voelen zich namelijk behoorlijk verraden door de Republikeinse partij. Niet alleen weigerde de afdeling in Georgia om mee te gaan in de beschuldigingen van stemfraude. Sommige partijgenoten in het congres menen zelfs dat Trump schuldig is aan de bestorming van het Capitool. Hierbij lieten vijf mensen het leven.

De nieuwe partij met de naam Patriot Party kan het de GOP in de toekomst nog best moeilijk maken. Want hoewel Trump nog maar de steun geniet van 33% van de Amerikanen, is zijn aanhang is nog altijd bloedfanatiek. De conservatieven hebben daarentegen momenteel helemaal niemand in de coulissen klaar staan die de populistische aanhang van Trump kan bedienen.

Tussen 1960 en 1980 bestond er ook een Patriot Party in de Verenigde Staten. Deze was echter socialistisch gestoeld en gelieerd aan de Black Panther Party.