Binnenland

Vereniging van Nederlandse Gemeenten: uitstellen van verkiezingen altijd mogelijk

22-01-2021 16:48

Kajsa Ollongren met haar beste Hans Klok imitatie tijdens een D66-congres

Er bestaat geen moment dat de voorbereidingen van de verkiezingen dermate vergevorderd zijn dat ze wel door moeten gaan. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na berichten over een point of no return dat bereikt zou zijn.

Een VNG-woordvoerder laat aan Binnenlands Bestuur verder weten dat alleen de regering dit kan bepalen en dat ze enkel uitvoeren wat er wordt gevraagd. Wel kan deze vraag op een gegeven moment te intensief worden voor de gemeenten:

“Anders is het als er opeens extra maatregelen worden genomen. Dan rijst de vraag of het organiseren van de verkiezingen nog wel uitvoerbaar is.”

Een aantal burgemeesters pleitten onlangs voor het uitstellen van de verkiezingen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken voelt daar vooralsnog niks voor. Volgens haar kunnen de verkiezingen veilig genoeg worden georganiseerd. De minister zal de Kamer voor het verkiezingsreces nog een laatste stand van zaken geven wat betreft de gemeentelijke voorbereidingen.

Burgers die Ollongren willen helpen met het feest van de democratie zijn meer dan welkom. 183 gemeenten zoeken gezamenlijk nog zo’n 70 á 80.000 stembureauleden (!). Meer info HIER.