Binnenland

GroenLinks: ‘Rotterdam Airport heeft geen belangrijke functie en moet sluiten’

23-01-2021 14:45

Foto van Ashin D'Silva

Als GroenLinks het vandaag voor het zeggen krijgt, dan is Rotterdam The Hague Airport morgen gesloten. Tijdens het partijcongres zaterdag stemden maar liefst 83% van de leden om de sluiting van de regionale luchthaven op te nemen in het verkiezingsprogram. Volgens GroenLinks zijn er prima alternatieven op rails te vinden voor de bestemmingen waarop nu wordt gevolgen vanaf Rotterdam Airport.

“Dit vliegveld vervult geen enkele belangrijke functie voor het vervoerssysteem in Nederland en veroorzaakt veel overlast en schade aan het milieu,”

De groene partij hoopt sowieso dat vliegen in de toekomst zo goed als overbodig wordt dankzij snellere treinverbindingen. GroenLinks richt hierbij zijn pijlen vooral op vluchten die korter zijn dan 750 kilometer. Om dit te bereiken wil de partij duurdere vliegtickets en een maximum aan CO2 dat de gehele luchtvaart maximaal mag uitstoten.

Met Rotterdam Airport gaat het ook zonder de support van GroenLinks overigens ronduit belabberd. Het vliegveld vervoerde in 2020 77% minder passagiers vanwege de coronapandemie. De kans bestaat dan ook dat Jesse Klaver & co hun zin krijgen door helemaal niks te doen en alles over te laten aan de markt.