Politiek

102 wetenschappers: ‘Zonder proefdieren hadden we nu geen vaccin tegen het coronavirus’

24-01-2021 19:11

“De westerse biotechnologie-industrie bleek in staat in een recordtempo innovatieve vaccins te ontwikkelen door ze in proefdieren te kunnen testen. In grote klinische trials is vervolgens de spectaculaire effectiviteit van twee (op nanotechnologie gebaseerde) mRNA-vaccins vastgesteld.

Proefdieronderzoek was essentieel voor deze prestatie en vormde de prelude voor toediening in de mens. Wij benadrukken dat vervanging van proefdieronderzoek nog lang niet haalbaar is en dat de plannen voor een versnelde transitie naar zo veel mogelijk proefdiervrij onderzoek heel erg onverstandig zijn.

De huidige crisis laat zien dat we ondanks een lange periode van voorspoed kwetsbaar blijven voor natuurlijke fenomenen. Dat waren we een beetje vergeten en we hebben ons laten wijsmaken dat we onze wetenschappelijke doelen kunnen bereiken zonder eieren te hoeven breken.

We moeten niet net doen alsof verbannen van een cruciaal onderdeel [gebruik van proefdieren] van biomedisch onderzoek geen verregaande consequenties gaat hebben. Beleidsmakers en universiteitsbestuurders moeten in hun overwegingen niet alleen de dierethiek meenemen, maar zich ook afvragen of het ethisch verantwoord is om een bewezen, en levensreddende aanpak in de geneeskunde volledig stop te zetten.”

Aldus prof. Willem Mulder, prof. Judith Homberg en nog 98 100 wetenschappers in de Volkskrant. Veel diervriendelijke groetjes aan D66!