Binnenland

Extreme armoede groeit wereldwijd – gelukkig wel 500 miljard extra voor allerrijksten

25-01-2021 14:42

(foto via Christine Roy)

Toch nog goed nieuws in deze barre tijden! Ondanks dat de wereld totaal wordt ontwricht door een pandemie zijn de allerrijksten gelukkig weer rijker geworden. Uit onderzoek van Oxfam Novib blijkt dat de tien welvarendste aardbewoners het afgelopen jaar zo’n 500 miljard dollar meer waard werden.

Een puike prestatie en een broodnodige aanmoediging voor de luie sloebers aan de onderkant van de ladder. Het aantal mensen in extreme armoede groeide namelijk voor het eerst sinds jaren weer. Volgens Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, ontstaat deze tendens doordat de pandemie ontwikkelingslanden harder raakt:

“Er is sprake van de grootste banencrisis in negentig jaar. De economische impact in die landen is enorm. Driekwart van de mensen in de wereld heeft geen sociaal vangnet. Die mensen zakken door de bodem als ze hun werk kwijtraken’.”

Doordat derdewereldlanden ook geen middelen hebben om het virus effectief te bestrijden kan het verschil tussen arm en rijk nog verder groeien. Volgens Servaes is dan ook niet uitgesloten dat rond 2030 er 3.3 miljard mensen in extreme armoede leven.

Oxfam Novib noemt het wereldwijde gebrek aan solidariteit voor de arme landen pijnlijk. Servaes rekent uit dat de vermogensgroei van 500 miljard aan de top meer dan genoeg is voor een corona-vaccinatieprogramma in alle onderontwikkelde landen.

Natuurlijk gaat dit niet gebeuren. Aan de top geeft men liever een fortuin uit aan een Nieuw-Zeelandse rukbunker, dan aan de samenleving van morgen. Aan de top kennen ze simpelweg gewoon weinig vaderlandsliefde of andere verantwoordelijkheidsgevoelens. Aan de top investeert men liever in zichzelf.