Binnenland

NVJ: Geert Wilders en Thierry Baudet moeten Nederlandse pers openlijk steunen

25-01-2021 13:20

De waanzin regeert in coronaland (foto via Maarten Brante, maartenbrante.com)

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich steeds grotere zorgen om de veiligheid van het Hollandse journaille. Alleen al dit weekend werd een cameraploeg van de NOS in Urk belaagd en moest in Tilburg een verslaggever van het Brabants Dagblad rennen voor zijn leven. Op internet verschijnen ondertussen steeds meer figuren die cryptisch dreigen met zwarte lijsten van journalisten.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning vindt deze agressie onaanvaardbaar. Hij roept de politiek in het algemeen en Thierry Baudet en Geert Wilders in het bijzonder op om de pers openlijk te steunen. Bruning wijst erop dat een goede journalist geen partij kiest, maar onafhankelijk en objectief verslag doet. Een werkwijze die ook in het voordeel is van demonstranten en zelfs relschoppers:

“Als er geen verslaggeving meer kan worden gedaan, komen ook eventuele misstanden van bijvoorbeeld de politie niet meer in beeld.”

Bruning wil op korte termijn in overleg met diverse nieuwsredacties om ervoor te zorgen dat journalisten hun werk veilig kunnen blijven doen.