Binnenland

Slachtoffer van waterkanon beschuldigt politie van zinloos geweld en nalatigheid

25-01-2021 16:00

Still van Denisa Štastná geknipt door ED

Tijdens de rellen van afgelopen zondag werd een demonstrant op iconische wijze omvergespoten door een waterkanon van de politie. Een dag later vertelt het slachtoffer, Denisa Štastná, haar kant van het verhaal tegen het Eindhovens Dagblad.

De vrouw vindt het onterecht dat ze op (social) media wordt weggezet als een relschopper. Volgens vriend Michael Piksel waren ze vooral aanwezig om te filmen toen plotseling de vlam in de pan sloeg:

“Toen zijn we ook direct naar beneden gegaan maar toen stond het waterkanon al naast ons. Voor ik het in de gaten had lag Denisa bewusteloos op de grond naast me. Daarom zie je mij op de beelden ook zo heftig reageren.”

In het ziekenhuis bleek dat Štastná een schedelfractuur had, plus een flinke hoofdwond en een hoop blauwe plekken. De vrouw heeft dan ook geen goed woord over voor de actie van de politie. Volgens Štastná had het waterkanon net zo makkelijk een einde aan haar leven kunnen maken.

“Ik snap dat de politie moest ingrijpen maar om iemand willens en wetens van zo dicht bij te belagen is echt levensgevaarlijk. We liepen nota bene met onze handen omhoog. Als teken dat we niks met de rellen van doen hadden.”

Štastná en Piksel gaan nog onderzoeken of ze juridische stappen willen ondernemen tegen de politie. Niet in de laatste plaats omdat agenten, naar verluidt, de vrouw niet hielpen toen ze bewusteloos op de grond lag. Zelfs niet toen expliciet om hulp werd gevraagd.

Beelden van het waterkanon: