Politiek

Na lezen van deze quotes over de rellen heb je nog maar één vraag: wanneer wordt leger ingezet?

26-01-2021 11:54

Screenshot Ruptly/YouTube.

“Op het Stationsplein ziet Stefan Doomernik (29) hoe de relschoppers steeds dichterbij komen en gewelddadiger worden. Ze werpen een barricade van fietsen en dranghekken op en steken die in de fik. Ze gooien een fiets door een reclamebord. Slopen alles wat ze tegenkomen. Soms trekt de politie een hooligan een busje in.

In de verte ziet Doomernik hoe de relschoppers een auto van ProRail omkieperen, total loss slaan en in brand steken. ‘Ik heb nog nooit in zo’n bedreigende situatie gezeten’, zegt ProRail-medewerker John op Instagram. ‘Het doet me nog steeds heel veel als ik mijn auto zo zie branden.’ Vermoedelijk kijkt hij vanuit het afgesloten station toe.

De relschoppers bekogelen de glazen pui van het station, een rijksmonument, met alles wat los en vast zit. Bijna alle ruiten sneuvelen. In de stationshal bestormen en plunderen ze de Jumbo City, waar op dat moment nog medewerkers aan het werk zijn. Naast etenswaren nemen de plunderaars ook de kassa mee – op beelden is te zien hoe de geldbiljetten door gretige handen eruit worden gegrist.

Op de vele video’s die online circuleren, is te zien dat relschoppers kraaien van plezier. Het zijn vooral tieners en twintigers, zo zegt de politie ook. Onder luid gejoel klimt een jongen in een lantaarnpaal en slaat een bewakingscamera kapot. Ook de stationspiano sneuvelt in de chaos.

In de Telegram-groep ‘Avondklok Organisaties’ zegt ene F.: ‘Het Binnenhof dient bestormd te worden. Ik wil de angst zien in de ogen van de politici die het zover hebben laten komen.’

In de groep ‘Rellen Nederland’, met 3.374 leden, zegt Jan: ‘Een bestorming van het Mediapark zou vet zijn.’ Zijn plan vindt bijval van een ander lid.

Al het geweld roept inmiddels ook vragen op in de appgroep van de Gele Hesjes. Een lid vraagt waarom er niet vreedzaam werd gedemonstreerd. Wat is er dan bereikt met vreedzaam demonstreren, zegt Dennis. Nou, zegt Sander: ‘We zijn het veenbrandje geweest dat twee jaar de boel gaande heeft gehouden tot de vlam oplaaide.'”

Alstublieft: ‘goed georganiseerd’ Nederland ‘waar de criminaliteit daalt’ en de ‘cellen leegstaan’, een land met ‘lieve’ steden vol ‘lieve mensen’ waarvan ‘de meeste mensen deugen’ en ‘hoop overal om hun heen aanwezig is’. En dat in de ‘kwaliteitscourant’ waar ze massarellen en plunderingen doodleuk ‘onrust’ noemen op de voorpagina.

Waar blijven de mariniers? En de pantserwagens? En de hollowpoint-munitie?

Wij vragen dit voor een vrind.