Binnenland

Slechts zes Overijsselse gemeenten hebben genoeg huizen voor statushouders

26-01-2021 16:30

Minister Ollongren is bekend met het probleem. (screenshot)

Van de 25 gemeenten die Overijssel rijk is hebben er maar zes genoeg huisvesting gevonden voor statushouders. De meeste plaatsen krijgen hun wachtlijst simpelweg niet weggewerkt vanwege eerdere achterstanden. Dit blijkt uit onderzoek van LocalFocus, zo weet RTV Oost.

Experts vrezen dat de achterstanden uit het heden en verleden ook voor achterstanden in de toekomst zullen zorgen. Een situatie die bij de IND al voor chronisch oponthoud zorgt.

Met een score van 19 uit 25 doet Overijssel het slechter dan gemiddeld. Landelijk gezien lopen namelijk twee op drie gemeenten achter. Al is dat natuurlijk ook niet echt een score om over naar huis te schrijven.

In Den Haag is men zich intussen bewust van de pijn. Minister Kajsa Ollongren sprak in november zelfs van een ‘enorme uitdaging voor gemeenten.’ Zeker gezien het feit dat onze dorpen en steden al onder financiële druk staan.

Niet dat de gemeenten iets worden verlicht in hun taak. Achterstand of niet, ook in de eerste zes maanden van 2021 zullen er weer 13.500 woningen extra tevoorschijn moeten worden getoverd uit de gedecentraliseerde hoge hoed.