Binnenland

Het was nog steeds niet rustig na het ingaan van de vijfde avondklok

28-01-2021 10:34

Zoals we allemaal weten is er in Nederland helemaal niets aan de hand als er 81 aanhoudingen worden verricht in een enkele stad. Dan doen we alsof alles op rolletjes verliep. Daarom zijn we ook steeds stomverbaasd als het tuig zich zo nu en dan op écht grote schaal doet gelden. We waren bij alle andere incidenten te druk met wegkijken.

Dus ook de ongeregeldheden na de vijfde avondklok worden door persbureaus verkocht als ‘beheersbaar’. De politie laat echter het volgende weten:

In totaal zijn er woensdag 51 aanhoudingen verricht, waarvan een groot deel voor online opruiing. ‘We zien op sociale media nog steeds heel veel berichten die oproepen tot geweld of rellen en daar acteren we op. Een man of twintig is door ons hiervoor aangehouden.’

Naast de aanhoudingen voor opruiende berichten zijn er ook andere arrestaties verricht. Een 19-jarige inwoner in Den Bosch is in zijn woonplaats aangehouden omdat hij een steen naar een politiebus gooide. In Bemmel heeft de politie een jongen opgepakt voor het vernielen van een boa-auto. Twee jongens van 15 en een jongen van 16 jaar zijn in Leiden aangehouden. Het drietal had tien nitraten en wasbenzine op zak.

In Amsterdam ontplofte een vuurwerkbom onder een geparkeerde politieauto. Op het moment van ontploffing zat er niemand in. Het voertuig liep schade op.

In onder meer Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Groningen waren woensdagavond nog enkele groepen op straat te zien. ‘Die mensen werden aangesproken door agenten’, zegt Woelders. ‘Ook wordt nauw samengewerkt met gemeentes en bijvoorbeeld buurtvaders en –moeders om ongeregeldheden te voorkomen. En dat werkte.’

Inmiddels hebben woensdag de eerste betrokkenen van de avondklokrellen cel- en taakstraffen gekregen. De gepleegde delicten variëren van het plegen van geweld tot opruiing. Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant is begonnen met een offensief om de schade bij rellen in diverse Brabantse gemeenten op de daders te verhalen. Het OM laat woensdag weten dat er inmiddels beslag is gelegd op diverse bankrekeningen en meerdere auto’s.